Skip to main content

Τουρκικά πυρά κατά Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων: «Πολιτικοί τσαρλατάνοι διαστρεβλώνουν την ιστορία»

REUTERS/Cagla Gurdogan

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «ακόμη μία προσπάθεια πολιτικών τσαρλατάνων να διαστρεβλώσουν την ιστορία».

Με σφοδρότητα επέκρινε η Άγκυρα τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «ακόμη μία προσπάθεια πολιτικών τσαρλατάνων να διαστρεβλώσουν την ιστορία».

«Οι πολιτικά κατευθυνόμενες δηλώσεις δεν μπορούν να αλλάξουν τα γεγονότα. Όσοι επιμένουν επίτηδες στα λάθη, θα μείνουν στη μνήμη ως υποκριτές. Κανείς δεν μπορεί να τολμήσει να μας κάνει μάθημα για την ιστορία μας» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Μπάιντεν, ωστόσο τουρκικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε ξεχωριστή δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «άκυρες» τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ορισμένων χωρών, καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο όσους «επιμένουν σε αυτό το λάθος».

Η Τουρκία αντιδρά στη χρήση του όρου «γενοκτονία», κάνοντας λόγο για τραγωδία με απώλειες και για τις δύο πλευρές το 1915.

Η δήλωση Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Στη δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern -της γενοκτονίας των Αρμενίων- και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη – ήταν η έναρξη μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν 1,5 εκατ. Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν προς το θάνατό τους — μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές οικογενειών Αρμενίων».

«Καθώς με κράτη σε όλο τον κόσμο θυμόμαστε αυτήν την οδυνηρή ιστορία, θυμόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από όσους επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο αρμενικός λαός έχει αντιμετωπίσει το κακό του μίσους με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Έθρεψαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους -και των προγόνων τους- για να θυμόμαστε και να διασφαλίσουμε ότι η γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια, δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά» σημείωσε ο κ. Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου, προκειμένου να υψώσουμε τη φωνή ενάντια στο μίσος, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό».