Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εκστρατεία εκκένωσης των ξένων πολιτών από το Σουδάν και σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Υπατο Αρμοστή της Εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια περισσότεροι από 1.000 πολίτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ήταν μια πολύπλοκη αλλά και επιτυχημένη επιχείρηση», είπε ο Μπορέλ. Μεταξύ των απομακρυνθέντων Ευρωπαίων είναι και 21 διπλωμάτες από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ.
Ο Μπορέλ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Γαλλία που βοήθησε «τους Ευρωπαίους να φύγουν». Ευχαρίστησε επίσης τις διάφορες χώρες που με «συντονισμένες προσπάθειες βοήθησαν στην ασφαλή αποχώρηση όχι μόνο των υπηκόων τους, αλλά και όσους πολίτες άλλων κρατών, μπόρεσαν να απομακρύνουν».
Απεγκλωβίστηκαν ακόμη πέντε Έλληνες-Συνολικά 23 έχουν απομακρυνθεί
Στο Τζιμπουτί αφίχθησαν λίγο μετά το μεσημέρι επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους μας» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Νωρίτερα απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες με τη βοήθεια της Ιταλίας. Βρίσκονται στο Τζιμπουτί μαζί με την πρώτη ομάδα των οκτώ Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν χθες.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο»
Όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα, ο Μπορέλ είπε ότι η κατάπαυση του πυρός έχει πλέον ναυαγήσει και ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση για μια πολιτική λύση. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καταρρεύσει μια πολυπληθής χώρα όπως το Σουδάν γιατί αυτό θα έστελνε κύματα σοκ σε ολόκληρη την Αφρική», είπε.
Ο Μπορέλ απηύθυνε έκκληση στις δύο εμπόλεμες πλευρές «να σταματήσουν τον πόλεμο, να πάψουν να μιλούν με τα όπλα, αλλά να αρχίσουν να μιλάνε και να αναζητήσουν μια πολιτική λύση». «Επειδή δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτόν τον πόλεμο».
Ο Ευρωπαίος Υπατος Αρμοστής της Εξωτερικής πολιτικής επιβεβαίωσε επίσης ότι ο πρεσβευτής της ΕΕ Αϊντάν Ο` Χάρα παρέμεινε στο Σουδάν αλλά δεν βρίσκεται πλέον στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ. «Έπρεπε να μείνει εκεί. Ο καπετάνιος είναι ο τελευταίος που εγκαταλείπει το πλοίο”, είπε ο Μπορέλ.
Η Γερμανική Bundeswehr έχει απομακρύνει με τρεις πτήσεις μέχρι τώρα 311 άτομα από το Χαρτούμ. Σύμφωνα με έναν προκαταρκτικό κατάλογο που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο ειδήσεων dpa, η Bundeswehr –εκτός από τους Γερμανούς-απομάκρυνε επίσης 42 Ολλανδούς, 15 Αυστριακούς και αρκετούς πολίτες από την Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία.
Η Γαλλία έχει επίσης απομακρύνει 388 άτομα και θέλει να συνεχίσει την αποστολή. Η Σουηδία μετέφερε επίσης τους πρώτους υπαλλήλους της πρεσβείας και τις οικογένειές τους στο γειτονικό Τζιμπουτί. Ένα ολλανδικό αεροπλάνο μετέφερε επίσης ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων στην Ιορδανία. Η Κίνα είπε ότι θα εκκενώσει το προσωπικό της πρεσβείας.
Διαμαρτυρίες για τη Βρετανία
Μετά την εκκένωση Βρετανών διπλωματών από το Σουδάν, αρκετοί Βρετανοί πολίτες παραπονέθηκαν στα μέσα ενημέρωσης ότι ένιωθαν πώς έμειναν μόνοι. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο, Αλίσια Κερνς, είπε στο BBC ότι έχουν μείνει αβοήθητοι στο Σουδάν 3.000, 4.000 ή περισσότεροι Βρετανοί πολίτες.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Άντριου Μίτσελ υπερασπίστηκε την επιχείρηση. Η διάσωση του προσωπικού της πρεσβείας ήταν προτεραιότητα επειδή υπήρχε μια «πολύ συγκεκριμένη απειλή κατά της διπλωματικής κοινότητας» στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, είπε ο Μίτσελ στο Sky News.