Skip to main content

Σουδάν: Διεθνής κινητικότητα για την απομάκρυνση αμάχων και ξένων υπηκόων

REUTERS/Stringer

Οι σφοδρές μάχες έχουν παγιδεύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο Χαρτούμ, με το αεροδρόμιο να είναι εκτός λειτουργίας και κάποιοι δρόμοι απροσπέλαστοι

Έντονη κινητικότητα για την απομάκρυνση αμάχων και ξένων υπηκόων από το Σουδάν καταγράφεται από μία σειρά χωρών τις τελευταίες ώρες, ενώ οι αιματηρές μάχες στην αφρικανική χώρα εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ ότι το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ απομακρύνθηκε από τη σουδανική πρωτεύουσα, έπειτα από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ.

Η Γαλλία ξεκίνησε επίσης επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών της και του διπλωματικού προσωπικού της από το Σουδάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ευρωπαίοι πολίτες και άλλοι από «συμμαχικές χώρες» επίσης θα απομακρυνθούν, πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) «προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιχείρηση. Περίπου 250 Γάλλοι πολίτες ζουν στο Σουδάν, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Επίσης χθες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε επιπλέον ότι συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να απομακρυνθούν ξένοι πολίτες από το Σουδάν, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας γνωστοποίησε το Σάββατο ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους πολίτες της.

Οι υπηρεσίες του Βελγίου κινητοποιούνται επίσης για βοηθήσουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων Βέλγων, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάτζα Λαχμπίμπ με ανάρτησή της στο Twitter.

«Η ιταλική κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο επαναπατρισμού για την ασφάλεια των συμπολιτών μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σουδάν», γνωστοποίησε με τη σειρά της η υφυπουργός Εξωτερικών Μαρία Τριπόντι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Tgcom24.

Μαίνονται οι συγκρούσεις – Στιγμές τρόμου για τους αμάχους

Οι σφοδρές μάχες έχουν παγιδεύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο Χαρτούμ, με το αεροδρόμιο να είναι εκτός λειτουργίας και κάποιοι δρόμοι απροσπέλαστοι.

Ο ΟΗΕ και ξένες χώρες έχουν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές –τον τακτικό στρατό του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταλ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμεντί – να τηρήσουν την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει και να δημιουργήσουν ασφαλή περάσματα για τους αμάχους αλλά και για τη διέλευση βοήθειας.

Με το αεροδρόμιο κλειστό και τον εναέριο χώρο μη ασφαλή χιλιάδες αλλοδαποί – ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε πρεσβείες, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και φοιτητές—στο Χαρτούμ και αλλού στο Σουδάν δεν μπορούν να φύγουν.

O στρατός και οι ΔΤΥ δεν έχουν τηρήσει τις εκεχειρίες που ανακοινώνονταν σχεδόν καθημερινά μετά τις 15 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες. Και χθες Σάββατο σημειώθηκαν συγκρούσεις, παρά την τριήμερη εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού. Η μία πλευρά κατηγόρησε την άλλη για την παραβίαση της κατάπαυση του πυρός.

Οι κάτοικοι στο Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι δήλωσαν ότι εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στην κρατική τηλεόραση και ξέσπασαν μάχες σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης αυτής κοντά στο αρχηγείο του στρατού. Μία κάτοικος της Μπάχρι δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και μία εβδομάδα, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές είναι συχνές.

Στο μεταξύ η NetBlocks ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί σχεδόν εντελώς στο Σουδάν. «Τα δεδομένα του δικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν σχεδόν πλήρη κατάρρευση της σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Χαρτούμ», ανέφερε.

Πάνω από 420 νεκροί και 3.700 τραυματίες

Από τις 15 Απριλίου, οι δύο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2021 έχουν ξεκινήσει έναν ανελέητο πόλεμο στο Σουδάν. Οι βιαιότητες, κυρίως στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ, έχουν στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε περισσότερους από 420 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 3.700. Έχουν ακόμη προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή και εκτός των συνόρων της χώρας, προς το Τσαντ και την Αίγυπτο. Έχουν επίσης επιφέρει την κινητοποίηση χωρών για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.