Τη συμμετοχή του κράτους σε ολόκληρο τον κύκλο εξόρυξης και παραγωγής λιθίου , ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, τονίζοντας την ανάγκη για μια «συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα», υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
«Οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία, ξένη και τοπική, που θέλει να εκμεταλλευτεί το λίθιο στη Χιλή ,πρέπει να συνεργαστεί με το κράτος», είπε ο Μπόριτς.
Η Χιλή είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα λιθίου, με 9,6 εκατομμύρια τόνους, μετά τη Βολιβία με 21 εκατομμύρια και την Αργεντινή με 19,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πέρυσι, ωστόσο, η Χιλή ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, με 39.000 τόνους, μετά την Αυστραλία (61.000 τόνους).
Ο Μπόριτς θέλει να δημιουργήσει μια εθνική εταιρεία λιθίου που θα συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες, αλλά παραδέχτηκε ότι αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί γρήγορα, επειδή θα απαιτούσε την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, την οποία δεν διαθέτει.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εταιρείες εξόρυξης λιθίου στη Χιλή: η αμερικανική Albemarle και η Χιλιάνικη Chemical and Mining Company (Soquimich), η οποία για τρεις δεκαετίες ελέγχεται από τον Χούλιο Πονσέ, πεθερός του οποίου ήταν ο δικτάτορας Πινοσέτ. Ο Μπόριτς είπε ότι τα συμβόλαια με τον Πονσέ, θα τηρηθούν.
Πέρυσι, η εταιρεία Soquimich κατέβαλε στην κυβέρνηση της Χιλής περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξόρυξη λιθίου, σχεδόν τα διπλάσια ,από την κρατική εταιρεία χαλκού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ζήτηση για λίθιο θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δύο δεκαετίες λόγω της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως και του γεγονότος ότι τα ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου.
Ο Χιλιανός πρόεδρος είπε ότι, εκτός από τη συμμετοχή στην εξόρυξη, η κυβέρνηση θα προωθήσει την ανάπτυξη προϊόντων λιθίου προστιθέμενης αξίας, με στόχο η χώρα να γίνει ο κορυφαίος παραγωγός λιθίου στον κόσμο.
Η υπουργός Ορυκτών Πόρων της Χιλής, Μαρτσέλα Χερνάντο είπε πάντως πρόσφατα στο Κογκρέσο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της στην εκμετάλλευση του λιθίου επειδή «η τεχνολογία και η γνώση βρίσκονται στην ιδιωτική βιομηχανία».