Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των συστημάτων υγείας και την μεγάλη έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών σε όλη την Ευρώπη, κρούει η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, με επιστολή τους στους ηγέτες της ΕΕ.
«Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη δεν είναι πλέον αυτονόητη στην Ευρώπη και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για γρήγορη αντίδραση σε αυτήν την κατάσταση, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών», αναφέρουν οι Πράσινοι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τους υπογράφοντες Πράσινους ευρωβουλευτές, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την υποστελέχωση, όπως η υποεπένδυση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη, τα μέτρα λιτότητας και η ιδιωτικοποίηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Αυτοί οι παράγοντες «έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης με τα χρόνια, με αποτέλεσμα η ιατρική και η περίθαλψη να μην αποτελούν πλέον ελκυστική επιλογή σταδιοδρομίας στην Ευρώπη».
Οι ευρωβουλευτές καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συγκεντρώνει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της ΕΕ, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών.
Απεργίες στον τομέα της υγείας
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας τους.
Η πιο προφανής περίπτωση είναι εκτός ΕΕ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας απεργούν από τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητώντας αύξηση των μισθών κατά 19% (με διψήφιο πληθωρισμό). Οι εργαζόμενοι του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) δεν είχαν απεργήσει ποτέ μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα συνδικάτα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στη Μαδρίτη ,τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση για να υπερασπιστούν το δημόσιο σύστημα υγείας. Η διαδήλωση ακολούθησε την απεργία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε νοσοκομεία της ισπανικής πρωτεύουσας με αίτημα καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις μισθών.
Το Βέλγιο, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες στην πρόσληψη επαγγελματιών υγείας.
Στα τέλη Ιανουαρίου, περισσότεροι από 18.000 γιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, διαδήλωσαν στους δρόμους των Βρυξελλών
Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες προσπάθησαν να βρουν λύσεις στο πρόβλημα.
Ωστόσο, οι προσπάθειες δεν στέφθηκαν με επιτυχία. «Τέσσερις μήνες αργότερα, ανησυχούμε για την έλλειψη προόδου στην υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης», αναφέρουν στην επιστολή τους οι Πράσινοι ευρωβουλευτές.
Στην επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι «στόχος είναι να ληφθούν καλύτερα υπόψη οι επιπτώσεις της εργασίας στην υγεία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και να βελτιωθεί η πρόληψη σε ολόκληρη την Ευρώπη». Καλούν επίσης την ΕΕ να χρησιμοποιήσει κονδύλια που διατίθενται σε προγράμματα όπως το EU4Health, το πρόγραμμα Digital Europe ή το Horizon Europe για να αντιμετωπιστεί το επενδυτικό κενό στα δημόσια συστήματα υγείας. Το πρόγραμμα EU4Health με προϋπολογισμό 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027 αποφασίστηκε ως απάντηση στην πανδημία για την ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία «μιας δεξαμενής ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού».