Skip to main content

Κίνα: Επιτάχυνση της κατασκευής του νέου της σταθμού στην Ανταρκτική

Twitter

Η θέση του σταθμού μπορεί να επιτρέψει στην Κίνα να «συλλέγει πληροφορίες σημάτων από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ».

«Σημαντική πρόοδο» σημειώνει η Κίνα, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην κατασκευή της πέμπτης ερευνητικής μονάδας της χώρας στην Ανταρκτική, μετά από πολυετή παύση των κατασκευών, όπως μεταδίδει το CNN.

Νέες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και τα θεμέλια για μια μεγαλύτερη δομή έχουν εμφανιστεί στην τοποθεσία μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας μετά την έναρξη της κατασκευής το 2018, ανέφερε το think tank με έδρα την Ουάσιγκτον σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες από τη Maxar.

Center for Strategic and International Studies (CSIS)/Hidden Reach/Maxar Technologies 2023/Handout via REUTERS

Η τοποθεσία – ένας ερευνητικός σταθμός που η Κίνα έχει χαιρετίσει ως μέσο για την επέκταση της επιστημονικής της έρευνας στην Ανταρκτική – θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της συλλογής πληροφοριών της χώρας, σύμφωνα με το CSIS.

Η Κίνα δεν είναι διόλου μόνη της στην ενίσχυση της παρουσίας και των ερευνητικών δραστηριοτήτων της στην παγωμένη ήπειρο, όπου μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Νότιας Κορέας, λειτουργούν ερευνητικούς σταθμούς.

Όμως η προσοχή έχει στραφεί στην πιθανή διπλή χρήση των εγκαταστάσεων της Κίνας εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού ισχύος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και των δυτικών ανησυχιών σχετικά με τη διεκδικητική εξωτερική πολιτική και τις δυνατότητες επιτήρησης του Πεκίνου.

Η θέση του νέου σταθμού, στο νησί Inexpressible κοντά στη Θάλασσα Ρος, είναι τριγωνικά συνδεδεμένη με τους άλλους παράκτιους σταθμούς της Κίνας στην Ανταρκτική για να «καλύψει ένα σημαντικό κενό στην κάλυψη της Κίνας» στην ήπειρο, και θα μπορούσε να υποστηρίξει τη συλλογή πληροφοριών, δεδομένου ότι περιλαμβάνει δορυφορικό επίγειο σταθμό, σύμφωνα με την έκθεση της CSIS.

Η θέση του σταθμού μπορεί να επιτρέψει στην Κίνα να «συλλέγει πληροφορίες σημάτων από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ» και να «συλλέγει δεδομένα τηλεμετρίας σε πυραύλους που εκτοξεύονται από τις νεοσύστατες διαστημικές εγκαταστάσεις και στις δύο χώρες», αναφέρεται.

naftemporiki.gr