Skip to main content

Ο Μακρόν και οι κατσαρόλες

Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Για το πρώτο ταξίδι των «εκατό ημερών» του, ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται την Τετάρτη ένα εργοστάσιο στο Muttersholtz.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στο χωριό Muttersholtz της Αλσατίας, όπου οι διαδηλωτές τον υποδέχτηκαν με μια «συναυλία» με κατσαρόλες για αυτή την πρώτη επίσκεψη στην περιοχή μετά την επικύρωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Βέβαια ο Μακρόν δεν ταράχτηκε και τόσο: «Δεν είναι οι κατσαρόλες που θα κάνουν τη Γαλλία να προχωρήσει μπροστά», είπε στους δημοσιογράφους, διαβεβαιώνοντας ότι «η πραγματικότητα ολόκληρης της χώρας δεν είναι μόνο αυτοί που κάνουν θόρυβο με τις κατσαρόλες ή που γκρινιάζουν».

Μακρόν: Θα εφαρμοστεί η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού

Μεταξύ των διαδηλωτών, κάποιοι έφεραν πινακίδες που έγραφαν «Jupi φύγε», μια νύξη στο παρατσούκλι «Δίας» (Jupiter) που δόθηκε στον Πρόεδρο Μακρόν ή ακόμα και «Οι 100 μέρες σου είναι χωρίς εμάς».

Η αστυνομία απωθήσει μερικές εκατοντάδες άτομα που είχαν εγκατασταθεί στο κέντρο του χωριού.

«Δεν νομίζω ότι προσπαθούν να κάνουν διάλογο», αντέδρασε αργότερα ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν βρισκόμαστε σε μια κοινωνία όπου ακούμε μόνο ανθρώπους που θέλουν να κάνουν θόρυβο και οι οποίοι επιπλέον λένε “κάνω θόρυβο για να καλύψω τα λόγια”, τότε δεν θα βγούμε από αυτό».

Ο Μακρόν ισχυρίστηκε ότι δίνει σημασία σε ανθρώπους που θέλουν «να δώσουν λύσεις».

«Η διαδήλωση έγινε, το κάλεσμα για διαδήλωση ήταν ειρηνικό (…) Όταν ένας πρόεδρος φοβάται σε τέτοιο βαθμό τον λαό του (πρέπει) να θέτουμε ερωτήματα για τη νομιμότητά του», είπε ο Μπερτράν Μπλιντοέρ, στέλεχος του συνδικάτου CGT.

Το βράδυ της Τρίτης περίπου 300 διαδηλωτές περίμεναν τον Μακρόν σε ιδιωτική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Σεν-Ντενί, κοντά στο Παρίσι.

Πολλά μέλη της κυβέρνησης ή του περιβάλλοντος του προέδρου θεωρούν ωστόσο ότι ο Μακρόν θα πρέπει να «ανανεώσει» τη σχέση του με τους πολίτες. «Είναι σημαντικό» να επισκέπτεται διάφορες περιοχές, είπε ένας από τους στενούς συνεργάτες του, ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον, ώστε «να ακούει ορισμένες από τις διεκδικήσεις» των ανθρώπων.

Αφότου παρουσίασε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τον Ιανουάριο, ο Γάλλος πρόεδρος παρέμενε στο Ελιζέ και δεν έκανε παρά ελάχιστα ταξίδια στη χώρα.

naftemporiki.gr