Η Ουκρανία παρέλαβε τους πρώτους πυραύλους Patriot, που θεωρούνται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.
«Από σήμερα, ο όμορφος ουκρανικός ουρανός γίνεται ασφαλέστερος καθώς τα συστήματα αεράμυνας Patriot έφτασαν στην Ουκρανία» σημείωσε ο Ολεξέι Ρεζνίκοφ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
https://twitter.com/AFP/status/1648640840829370371?s=20
Ευχαρίστησε, δε, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ολλανδία που «κράτησαν τον λόγο τους».
Η Ουάσιγκτον δεσμεύθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ, να εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις με το αμερικανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, την στιγμή που η Ρωσία βομβάρδιζε τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.
Το σύστημα Patriot θα ενισχύσει «κατά σημαντικό τρόπο» την ουκρανική άμυνα απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί αμυντικά και όχι για πλήγματα κατά του ρωσικού εδάφους.
Στις 20 Ιανουαρίου, η Ολλανδία είχε ανακοινώσει ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με δύο εκτοξευτές Patriot και τους αναχαιτιστικούς πυραύλους που τους συνοδεύουν στο πλαίσιο μίας από κοινού με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία αποστολής. Το Βερολίνο δεσμεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου να στείλει ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι ανέπτυξε γαλλικά ελαφρά άρματα μάχης AMX-10, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναγνωριστικές αποστολές, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.
Το Παρίσι θα επιθυμούσε να διαδραματίσει το Πεκίνο «εποικοδομητικό ρόλο»
Η Γαλλία θα επιθυμούσε να διαδραματίσει η Κίνα, ως ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «εποικοδομητικό ρόλο» σε ενδεχόμενες διαβουλεύσεις για την επίλυση του ουκρανικού, ανέφεραν στο μεταξύ διπλωματικές πηγές του Ελιζέ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επισκέψεις του στο Πεκίνο κατέστησε σαφές ότι η επίλυση του ουκρανικού ζητήματος θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων, με απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της βούλησης του ουκρανικού λαού και με απώτερο στόχο την κατοχύρωση της κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως το Πεκίνο και το Παρίσι έχουν συμφωνήσει να διαβουλευθούν επί του θέματος κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης Γάλλων και Κινέζων διπλωματών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.