Skip to main content

Πολωνία: 40 επιζώντες του Ολοκαυτώματος στην Πορεία των Ζωντανών στο Άουσβιτς

Jakub Porzycki/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Στην πορεία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ Γιοάβ Κις.

Επικεφαλής της πορείας των Ζωντανών τέθηκαν σήμερα περίπου 40 επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Στην πορεία συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι, στη μνήμη των θυμάτων του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, παραμονή της 80ής επετείου από την Εξέγερση στο Γκέτο της Βαρσοβίας.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι, Εβραίοι και άλλοι, από όλον τον κόσμο, συμμετέχουν σε αυτήν την πορεία που οργανώνεται στον χώρο του στρατοπέδου του θανάτου που λειτουργούσαν οι Ναζί στην κατεχόμενη Πολωνία, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Άουσβιτς-Μπιρκενάου είναι το σύμβολο της γενοκτονίας που διέπραξε το ναζιστικό καθεστώς σε βάρος των Εβραίων της Ευρώπης. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν στο στρατόπεδο αυτό μεταξύ 1940-45. Μεταξύ αυτών ήταν 80.000 Πολωνοί (μη Εβραίοι), 25.000 Ρομά και 20.000 Σοβιετικοί στρατιώτες. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Η εκκίνηση για τη φετινή, 35η Πορεία των Ζωντανών, δόθηκε υπό τον ήχο του σοφάρ, του παραδοσιακού κόρνου, μπροστά από την πύλη με τη διαβόητη επιγραφή «Arbeit Macht Frei» (Η εργασία απελευθερώνει). Οι συμμετέχοντες κάλυψαν τα τρία χιλιόμετρα που χωρίζουν το Άουσβιτς από το στρατόπεδο του Μπιρκενάου.

Paolo Giandotti/Italian Presidency Press Office/Handout via REUTERS

Στην πορεία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ Γιοάβ Κις.

Αύριο Τετάρτη η Βαρσοβία θα τιμήσει την Εξέγερση στο Γκέτο, όταν, στις 19 Απριλίου 1943, οι Εβραίοι προσπάθησαν να αντισταθούν στους Γερμανούς στρατιώτες. Αναμένεται ότι θα παραστούν οι πρόεδροι του Ισραήλ και της Γερμανίας, που θα επισκεφθούν και το παλιό γκέτο της πόλης.

Πάνω από 450.000 Εβραίοι υπολογίζεται ότι είχαν εκτοπιστεί σε αυτό το γκέτο, σε μια ζώνη περίπου 3,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκλεισμένη από την υπόλοιπη πόλη. Οι περισσότεροι από αυτούς στάλθηκαν στη συνέχεια στα στρατόπεδα του θανάτου ή σκοτώθηκαν μέσα στο γκέτο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP