Την εισαγωγή ποινής ισοβίων για εκείνους που καταδικάζονται για προδοσία ενέκριναν οι Ρώσοι βουλευτές, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης εκστρατείας, αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, να ενταθεί η τιμωρία των αντιφρονούντων και των θεωρούμενων ως προδοτών.
Η ρωσική κάτω βουλή, η Κρατική Δούμα, ενέκρινε επίσης την αύξηση των ανώτατων ποινών για μια σειρά αδικήματα τρομοκρατίας και σαμποτάζ και εισήγαγε έναν νέο νόμο που τιμωρεί όσους βοηθούν να εκτελεστούν νομικές αποφάσεις διεθνών οργανισμών που δεν περιλαμβάνουν τη Ρωσία με φυλάκιση που φθάνει τα πέντε χρόνια.
Η κίνηση είναι μια άμεση απάντηση στην έκδοση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εντάλματος σύλληψης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα σε σχέση με το μεταφορά ανήλικων Ουκρανών στη Ρωσία.
Οι τροπολογίες -που θα πρέπει να εγκριθούν από την άνω βουλή της Ρωσίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, προτού υπογραφούν από τον Πούτιν και γίνουν νόμος- έγιναν καθώς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως οι ρωσικές αρχές εντείνουν την εκστρατεία τους για καταστολή των λίγων αντιπολιτευόμενων φωνών που παραμένουν στη χώρα. Η προηγούμενη ανώτατη ποινή για προδοσία ήταν 20 έτη.
Χθες Δευτέρα δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον πολιτικό ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά σε κάθειρξη 25 ετών για προδοσία και άλλες κατηγορίες, στην πιο αυστηρή ποινή που έχει επιβληθεί σε επικριτή του Κρεμλίνου αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) έχει πει πως το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί αυτές τις περιπτώσεις «προκειμένου να ενσταλάξει τον φόβο στον ρωσικό λαό και να εξαλείψει οποιαδήποτε ευκαιρία για κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και εναντίωση στο Κρεμλίνο και στον πόλεμό του».
Η Ρωσία λέει πως τέτοιοι νόμοι είναι απαραίτητοι προκειμένου να προστατευθεί η χώρα από την παρείσφρηση των ουκρανικών και δυτικών υπηρεσιών Πληροφοριών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters