Skip to main content

Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά: Ποιος είναι ο άνθρωπος για τον οποίο ο Πούτιν «γύρισε πίσω το χρόνο»

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ο επικριτής του Κρεμλίνου καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά καταδικάστηκε την Δευτέρα σε 25 χρόνια φυλάκιση, στην πιο σκληρή ποινή αυτού του είδους αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία που ξεσήκωσε αντιδράσεις για την ποινικοποίηση της κριτικής στη χώρα. Πάντως ο ίδιος δηλώνει πως η ποινή συνιστά τιμή.

Ποιος είναι όμως ο 41χρονος Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά που θα περάσει 25 χρόνια στη φυλακή για τις δημόσιες τοποθετήσεις του;

  • Είναι πολιτικός της αντιπολίτευσης, ιστορικός και ακτιβιστής που έχει γράψει πολλά άρθρα για στη Washington Post τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη ζωή στη Ρωσία.
  • Είναι επικριτής του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει μιλήσει δημόσια κατά της απόφασής του να εισβάλει στην Ουκρανία.
  • Κρίθηκε ένοχος για προδοσία, δυσφήμηση του ρωσικού στρατού και άλλα αδικήματα, τα οποία αρνήθηκε ότι διέπραξε.
  • Τον Ιανουάριο έγραφε από το κελί της φυλακής ότι «οι Ρώσοι ζουν σε μια τρομακτική, διαστρεβλωμένη πραγματικότητα».
  • Κρατείται στη Μόσχα από τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2022. Η δίκη του, όπως είπε, ουσιαστικά γύρισε το ρολόι πίσω στη σταλινική καταστολή της δεκαετίας του 1930.
  • Σε συνέντευξη στο CNN, που μεταδόθηκε μερικές ώρες πριν συλληφθεί ο Καρά-Μουρζά, είχε πει πως η Ρωσία κυβερνάται από «καθεστώς δολοφόνων».
  • Παρόλο που διαθέτει και βρετανικό διαβατήριο, επέλεξε να μην φύγει από τη Ρωσία, επιμένοντας ότι δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ρώσων παρά μόνο εάν εκτεθεί και ο ίδιος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είναι ένας από τους λίγους επικριτές του Κρεμλίνου που εξακολουθούν να ζουν σε ρωσικό έδαφος εν μέσω αυξανόμενων απειλών σε όσους μιλούν ανοιχτά εναντίον της κυβέρνησης.
  • Η σύζυγος και τα τρία παιδιά τους ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Υπηρέτησε ως αναπληρωτής αρχηγός του ρωσικού κινήματος της αντιπολίτευσης Parnas από το 2015 έως το 2016. Ήταν για πολλά χρόνια συνεργάτης του Μπορίς Νεμτσόφ, του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης που δολοφονήθηκε έξω από το Κρεμλίνο το 2015.
  • Δηλητηριάστηκε δύο φορές, το 2015 και το 2017, σύμφωνα με τη σύζυγό του, η οποία υποστήριξε ότι και οι δύο δηλητηριάσεις ενορχηστρώθηκαν από το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αρνήθηκε ανάμειξη στις επιθέσεις, οι οποίες τον έριξαν σε κώμα και τις δύο φορές.

Γιατί συνελήφθη;

Συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών πληροφοριών. Οι αρχές επικαλέστηκαν μια ομιλία που εκφώνησε στους βουλευτές της Αριζόνα καταδικάζοντας τις ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι η κριτική για την «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» δεν θα γίνει ανεκτή. Ρώσοι επικριτές πολέμου και διαφωνούντες έχουν συλληφθεί και τιμωρηθεί με ποινές οικονομικής φύσης και φυλάκιση.

Επίσης, πολλοί δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και οι ειδησεογραφικά μέσα αναγκάστηκαν να κλείσουν μετά την υπογραφή του νόμου κατά των «ψευδών» ειδήσεων που υιοθετήθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Τι θα του συμβεί;

Στο εξαιρετικά πολιτικοποιημένο νομικό σύστημα της Ρωσίας, η ετυμηγορία του δικαστηρίου δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ.

Ο εισαγγελέας ζήτησε τη μέγιστη ποινή φυλάκισης των 25 ετών και ο Καρά-Μουρζά αρνήθηκε να ζητήσει απαλλακτική απόφαση.

Πάντως μία από τους δικηγόρους, η Μαρία Έισμοντ, δήλωσε στο Reuters ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Από τη σύλληψή του, άτομα από τον κύκλο του έχουν εκφράσει ανησυχία για την πορεία της υγείας του. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, έχασε σχεδόν 50 κιλά τον τελευταίο χρόνο. Οι ίδιοι εκφράζουν αμφιβολίες ότι θα καταφέρει να επιβιώσει 25 χρόνια στη φυλακή.

«Τον φοβούνται και τον μισούν τόσο πολύ που θέλουν να τον έ για έχουν έγκλειστο για ένα τέταρτο του αιώνα», είπε η σύζυγός τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η πολυνευροπάθεια, μια ασθένεια ανέπτυξε ο σύζυγός της μετά από τη δηλητηρίαση, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή του. «Μετά από ένα χρόνο προφυλάκισης και κάποιο διάστημα που πέρασε στην απομόνωση, τα συμπτώματα της πολυνευροπάθειας όχι απλώς επέστρεψαν αλλά τώρα φαίνεται να εξαπλώνονται στη δεξιά πλευρά του. Η πολυνευροπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση και τα συμπτώματα εξαπλώνονται. Οπότε συνειδητοποιώ ότι δεν έχει πέντε χρόνια, πόσο μάλλον 25», είπε η Εβγκένια Καρά-Μουρζά.

naftemporiki.gr