Οι δικαστικές αρχές του Ιράν καταδίκασαν δέκα στρατιωτικούς σε φυλάκιση, με ποινές από ένα έως 13 χρόνια, για τον ρόλο τους στη συντριβή του ουκρανικού Boeing, το οποίο καταρρίφθηκε κοντά στην Τεχεράνη τον Ιανουάριο του 2020.
Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, το Mizan Online, η επίσημη πύλη ειδήσεων για το δικαστικό σώμα του Ιράν, χωρίς να κατονομάσει κανένα από τα άτομα που καταδικάστηκαν, ανέφερε ότι οι ετυμηγορίες εκδόθηκαν μετά από 20 δικαστικές ακροάσεις και «λεπτομερείς έρευνες» για τρία χρόνια.
Ο βασικός κατηγορούμενος στη δίκη, ο διοικητής του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Tor M-1, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για την ακούσια ανθρωποκτονία των 176 επιβατών και του πληρώματος της πτήσης PS752 της Ukrainian International Airlines. Καταδικάστηκε σε άλλα 10 χρόνια επειδή αγνόησε το πρωτόκολλο και την «κλίμακα των συνεπειών των πράξεών του». Ο διοικητής ήταν εκείνος που «εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον της ουκρανικής πτήσης PS752» παραβαίνοντας τις εντολές και τις οδηγίες που είχε λάβει.
Το κατηγορητήριο απαριθμεί μια σειρά αποτυχιών από τον κύριο κατηγορούμενο στον οποίο αποδίδεται «άγνοια και εσφαλμένη πεποίθηση ότι ο στόχος ήταν εχθρικός». Οι αποτυχίες περιλαμβάνουν σημαντικά λάθη στην πλοήγηση και την επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης οποιασδήποτε προσπάθειας να συμβουλευτεί το διοικητήριο για να διαπιστωθεί η ταυτότητα του στόχου.
Η κατάρριψη του Boeing
Στις 8 Ιανουαρίου 2020, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν το αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από την Τεχεράνη προς το Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 176 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ιρανοί και Καναδοί.
Τον Νοέμβριο του 2021 οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η δίκη δέκα στρατιωτικών.
Τη νύχτα της τραγωδίας οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας του Ιράν ήταν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας. Η Τεχεράνη είχε μόλις επιτεθεί σε μια βάση που χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ, σε αντίποινα για τον θάνατο, πέντε ημέρες νωρίτερα, από αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη, του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, του αρχιτέκτονα της περιφερειακής στρατηγικής του Ιράν. Για τον λόγο αυτόν, οι ιρανικές αρχές ανέμεναν μια ενδεχόμενη αντίδραση εκ μέρους των ΗΠΑ.
Η κατάρριψη του αεροσκάφους προκάλεσε εκείνη την εποχή κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυρίες στο Ιράν, ενώ εξακολουθεί να τροφοδοτεί διαφωνίες, κυρίως κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του θρησκευτικού κατεστημένου και της κυβέρνησης της χώρας.