Skip to main content

Niobium: Το νέο υπερ-ραντάρ της Ρωσίας που σαρώνει τον ουρανό σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων

Από την πλευρά της η Ουκρανία, έχει παραδεχτεί τη δυσκολία να αναχαιτιστούν ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι

Ένα νέο αντιαεροπορικό ραντάρ ανέπτυξε η Ρωσία, το Niobium, το οποίο σύμφωνα με τον διοικητή της μονάδας, Ανατόλι, χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αεροσκαφών, ελικοπτέρων, drones, βαλλιστικών πυραύλους και πυραύλων MLRS.

Ο  Ανατόλι, μίλησε εκτενώς στην Izvestia για τα πλεονεκτήματά του κατά της Ουκρανίας.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αποκρούουν έγκαιρα τις εχθρικές αεροπορικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών εκτοξεύσεων (MLRS) και των βαλλιστικών πυραύλων.

“Το Niobium είναι κινητό, σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, σαρώνει τον ουρανό σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα εκατοντάδες αντικείμενα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD) εξήγησε ότι το σύστημα είναι ικανό να ανιχνεύει εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από σύνθετα υλικά που είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Οι στόχοι που κρίνονται εχθρικοί γνωστοποιούνται στη συνέχεια στο κέντρο διοίκησης, το οποίο  αποφασίζει ποια ρωσική μονάδα αεράμυνας θα ακολουθήσει τον στόχο και θα τον καταστρέψει.

Σύμφωνα με τον Ανατόλι, το σύστημα είναι πολύ εύχρηστο και εύκολο στην εκπαίδευση, ενώ οι κατασκευαστές του προσφέρουν ανά πάσα στιγμή τεχνική υποστήριξη.

Εντοπισμός εχθρικού ελικοπτέρου σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη θέση του

Τον περασμένο Ιούνιο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε τη λειτουργία μιας άλλης συστοιχίας ραντάρ τα Nebo-SV, που επέτρεπαν τον εντοπισμό  εχθρικού ελικοπτέρου σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη θέση του.

Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία έχει αυξήσει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να πλήξει στόχους εντός των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών και σε πόλεις κοντά στη Μόσχα. Η συχνή χρήση drones από το Κίεβο οδήγησε τον ρωσικό στρατό να εγκαταστήσει συστήματα αεράμυνας στην κορυφή σημαντικών κτιρίων στη Ρωσία.

Το ραντάρ Niobium έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί αεροδυναμικούς και βαλλιστικούς στόχους, σε αντίθεση με την Ουκρανία που υστερεί στην αεράμυνα. Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν παραδεχτεί τη δυσκολία τους να αναχαιτίσουν ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, όπως ο Iskander-M. Ωστόσο, οι συστοιχίες πυραύλων Patriot που παραδόθηκαν στην Ουκρανία αναμένεται να αλλάξουν αυτό το σενάριο.

naftemporiki.gr