Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην θάλασσα της Κίνας, καθώς το Πεκίνο απάντησε με μια επίδειξη δύναμης στην πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Ταϊβάν ,Τσάι Ινγκ-γουέν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης αεροναυτικά γυμνάσια, περικυκλώνοντας την Ταϊβάν. Με μια καινοτομία όμως: Αυτή τη φορά, τα αεροσκάφη του Πεκίνου είναι εξοπλισμένα με « πραγματικά πυρά » και πραγματοποιούν «προσομοιωμένες επιθέσεις κοντά στην Ταϊβάν»: «Πολλαπλά μαχητικά αεροσκάφη H-6K, που φέρουν αληθινά πυρά, πραγματοποίησαν πολλαπλά κύματα προσομοιωμένων επιθέσεων σε σημαντικούς στόχους», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση.
Στα γυμνάσια μετέχει επίσης και το κινεζικό αεροπλανοφόρο Σαντόγκ. Στην περιοχή έχει καταπλεύσει το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό «Μίλιους»-και μάλιστα κοντά στην διαφιλονικούμενη ατόλη Μιστσίφ, στα νησιά Σπράτλι , προκαλώντας την έντονη αντίδαση του Πεκίνου. «Το αμερικανικό αντιτορπιλικό εισήλθε παράνομα στα ύδατα στα κινεζικά νησιά Νάνσα ,χωρίς την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης». Η κινεζική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε μάλιστα ότι «παρακολουθεί το πλοίο».
Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της ,ζήτησε από το Πεκίνο να επιδείξει σύνεση, τονίζοντας ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας παραμένουν ανοιχτοί και ζητάμε συνεχώς να μην αλλάξει το status quo».Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποίησε μάλιστα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρακολουθούν στενά τις ενέργειες του Πεκίνου».
Ο στόχος των ασκήσεων
Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV, «η Κίνα έχει «προσομοιώσει κοινές επιθέσεις ακριβείας εναντίον βασικών στόχων στο νησί της Ταϊβάν και στα γύρω ύδατα». Η κρατική τηλεόραση αναφέρει επίσης ότι η πολεμική αεροπορία έχει αναπτύξει δεκάδες αεροπλάνα για να «πετάξουν στον εναέριο χώρο» και ότι οι επίγειες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις για « επιθέσεις ακριβείας πολλαπλών στόχων».. Όπως εξηγεί σε θριαμβευτικούς τόνους,η κινεζική κρατική τηλεόραση, οι ασκήσεις στοχεύουν στη μέτρηση της ικανότητας του Πεκίνου να «αναλάβει τον έλεγχο της θάλασσας, του εναέριου χώρου προκειμένου να δημιουργήσει αποτρεπτικό τρόπο και πλήρη περικύκλωση» της Ταϊβάν.
Το Πεκίνο δεν έχει κρύψει ποτέ ότι στόχος του είναι «η επανένταξη της Ταϊβάν την ηπειρωτική Κίνα». Παρά την προσπάθεια να εμφανιστεί ως εναλλακτικός «φορέας ειρήνης» με την επίδειξης μιας «ήπιας δύναμη;» σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω της μεσολάβησης στον πόλεμο της Ουκρανίας και την αποκατάσταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν.
Ο αριθμός των κινεζικών παραβιάσεων και επιχειρήσεων στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν και το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, 1.872 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο του νησιού μεταξύ 1ης Μαρτίου 2022 και 27 Μαρτίου 2023.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι κινεζικές υπερπτήσεις δεν περιορίζονται μόνο στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν, αλλά έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να συνεχίζονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής, δηλαδή από την ανοιχτή θάλασσα. Επιπλέον, εδώ και λίγους μήνες χρησιμοποιούνται drones,που έχουν πραγματοποιήσει αποστολές μεγάλης διάρκειας και μεγάλης εμβέλειας.
Από την άλλη πλευρά, το βόρειο τμήμα του νησιού δεν υπάρχει τόσο έντονη κινεζική πτητική δραστηριότητα, αλλά αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την πιθανή βούληση του Πεκίνου να μην επιδεινώσει τις εντάσεις με την Ιαπωνία. Τα νησιά διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου βρίσκονται σε αυτή την περιοχή και ήδη αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του Τόκιο και του Πεκίνου. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι υπερπτήσεις κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών σε αυτόν τον τομέα ενδέχεται να αυξηθούν στο μέλλον.
Τον περασμένο Αύγουστο, κατά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, υπήρξε ένας παροξυσμός κινεζικών επιθετικών ενεργειών, που συνοδεύτηκαν επίσης από την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στην Ταϊβάν.
Ασύμμετρος πόλεμος
Η κυβέρνηση της Ταϊπέι ισχυρίζεται ότι οι κινεζικές παραβιάσεις αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας εκφοβισμού, η οποία εξηγείται από μια τακτική ” ασύμμετρου πολέμου: Να αμφισβητηθεί δηλαδή το status quo στα στενά της Ταϊβάν και να φτάσει τελικά το Πεκίνο στον στόχο του να κατακτήσει το νησί χωρίς πόλεμο.
Η Ταϊβάν υποστηρίζει ότι η τακτική του Πεκίνου με την σταδιακή αύξηση της έντασης των προκλήσεων, χωρίς να φτάνει ποτέ στο casus belli , δοκιμάζει την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα -λένε οι αρχές της Ταϊβάν- θέλει να καταλάβει πόσο είναι διατεθειμένες οι ΗΠΑ να εμπλακούν στην άμυνα του νησιού.
Συνολικά, όλες αυτές οι ενέργειες μπορούν να εξηγηθούν από την προθυμία του Πεκίνου να δοκιμάσει τις ικανότητές του ναυτικού-αεροπορικού αποκλεισμού της Ταϊβάν, δηλαδή τη δραστηριότητα αποκλεισμού των γραμμών ανεφοδιασμού που κατευθύνονται στο νησί και που θα χρησιμοποιούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι για να το βοηθήσουν να αντισταθεί στο γεγονός κινεζικής εισβολής.
Αγκάθι στις σινο-αμερικανικές σχέσεις
Η σύγκρουση στην Ταϊβάν αποτελεί πάντως μεγάλο αγκάθι μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί για την άμυνα του νησιού από το 1979, κάτι που μέχρι στιγμής σήμαινε κυρίως παραδόσεις όπλων. Οι παρατηρητές φοβούνται ότι η διαμάχη θα μπορούσε ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται επίσης σε αντίθεση σχετικά με τις κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το Πεκίνο, διεκδικεί σχεδόν όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά για να υποστηρίξει τις θέσεις του.
Αυτό ισχύει επίσης για στρατηγικά σημαντικές και πλούσιες σε πόρους περιοχές που διεκδικούν χώρες ,όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι γείτονες της Κίνας κατηγορούν το Πεκίνο για αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε τις κινεζικές εδαφικές αξιώσεις το 2016. Ωστόσο, η Κίνα αγνοεί την ετυμηγορία.