Μπορεί να είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που διώκεται ποινικά, αλλά σίγουρα ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πρώτος πολιτικός και πρώην ηγέτης χώρας που έχει μπλεξίματα με την Δικαιοσύνη.
Πολλοί άλλοι έχουν καθίσει στο εδώλιο, και όπως δείχνουν ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, η άσκηση ποινικής δίωξης δεν έχει αποδειχθεί εμπόδιο για την επάνοδο στην εξουσία. Ο Τραμπ άλλωστε δείχνει ήδη να «εισπράττει», καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, η δίωξη αύξησε τις πιθανότητες του μεγιστάνα να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024.
Το BBC συγκεντρώνει τις περιπτώσεις ηγετών που αντιμετώπισαν κατηγορίες:
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία
Έχει διατελέσει τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και έχει εμπλακεί σε πολυάριθμες δίκες.
Το 2013, καταδικάστηκε για σεξουαλική επαφή επί πληρωμεί με ανήλικη πόρνη, στα περιβόητα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι που φέρεται πως διοργάνωνε. Αθωώθηκε κατόπιν έφεσης το 2015. Έπειτα κατηγορήθηκε ότι δωροδοκούσε μάρτυρες προκείμενου να πουν ψέματα για το τι συνέβαινε στα πάρτι του. Και πάλι αθωώθηκε.
Σε άλλη υπόθεση, φορολογικής απάτης το 2012, η ποινή του προέβλεπε ένα χρόνο κοινωφελούς. Έχει επίσης καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για τη δημοσιοποίηση απόρρητης τηλεφωνικής συνομιλίας ενός από τους πολιτικούς του αντιπάλους αναφορικά με τραπεζικό σκάνδαλο το 2005. Δεν εξέτισε ποινή φυλάκισης λόγω ηλικίας.
Ο Λούλα ντα Σίλβα στη Βραζιλία
Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υπηρέτησε δύο θητείες ως πρόεδρος της Βραζιλίας, αλλά στη συνέχεια κρίθηκε ένοχος για διαφθορά, και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε υπόθεση που αφορούσε στην ανακαίνιση εξοχικού που σκόπευε να αγοράσει, με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβάσεων σε κατασκευαστική εταιρεία. Πέρασε 580 ημέρες στη φυλακή και του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στις εκλογές του 2018. Έπειτα ακυρώθηκε η καταδίκη του και επέστρεψε στην πολιτική νικώντας τον πολιτικό του αντίπαλο Ζαΐρ Μπολσονάρου.
Η Παρκ Γκουν-χιέ στη Νότια Κορέα
Η Παρκ Γκουν-χιέ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος της χώρας που καθαιρέθηκε από το αξίωμα της.
Κατηγορήθηκε το 2017 και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας και δωροδοκία. Φαίνεται ότι μαζί με προσφιλή της πρόσωπα, πίεζαν μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν δωρεές σε δύο ιδρύματα που την στήριζαν πολιτικά. Στα τέλη του 2021, έλαβε χάρη από τον τότε πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και αποφυλακίστηκε.
Ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση, εκ των οποίων ο ένας χρόνος χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. Δεν έχει εκτίσει ακόμη την ποινή αφού άσκησε έφεση, η εκδίκαση της οποίας θα διαρκέσει χρόνια.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είχε κριθεί επίσης ένοχος για διαφθορά το 2011. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή.
Ο Τζέικομπ Ζούμα στη Νότια Αφρική
Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση αφού δεν παρέστη σε έρευνα για διαφθορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Παραδόθηκε στην αστυνομία, αλλά όχι πριν από μια δημόσια αντιπαράθεση που οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις που οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων. Κατηγορήθηκε επίσης για διαφθορά και απάτη. Φυλακίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70 για εγκλήματα που έλαβαν χώρα ενώ ήταν πρόεδρος από το 2009 έως το 2018.
Ο Νατζίμπ Ραζάκ στη Μαλαισία
Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ φυλακίστηκε για 12 χρόνια στην πρώτη από τις πολλές δίκες διαφθοράς, στο πλαίσιο του σκανδάλου 1MDB, μια απάτη με παγκόσμιες διακλαδώσεις που αφορούσε δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Νατζίμπ έχει αρνηθεί κάθε αδικοπραγία και υποστηρίζει ότι παραπλανήθηκε από τους οικονομικούς του συμβούλους , και ιδιαίτερα από τον φυγόδικο χρηματοδότη Τζο Λόου. Δήλωσε αθώος για παραβίαση εμπιστοσύνης, ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση εξουσίας και αφού καταδικάστηκε, άσκησε έφεση κατά της καταδίκης. Όμως το δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του και τον Αύγουστο ξεκίνησε να εκτίει την ποινή φυλάκισής του.
Ο Εχούντ Ολμέρτ στο Ισραήλ
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και τριών μηνών για απάτη. Αποφυλακίστηκε στις αρχές του 2017. Ο Ολμέρτ έχει αποσυρθεί από την πολιτική, αλλά κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση τον Νοέμβριο του περασμένου έτους για σχόλια που έκανε για τον σημερινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επίσης δικάζεται για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης.
Η Γινγκλούκ Σιναουάτρα στην Ταϊλάνδη
Η πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης κατηγορήθηκε για αμέλεια στην υπόθεση της επιδότησης της καλλιέργειας ρυζιού που ζημίωσε τον κρατικό προϋπολογισμό κατά πολλά δισεκατομμύρια. Η κυβέρνηση της Γινγκλούκ Σιναουάτρα ανετράπη από τον στρατό το 2014 και παραπέμφθηκε για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην επιδότηση της καλλιέργειας ρυζιού ένα χρόνο αργότερα. Η ίδια έκανε λόγο για δίκη με πολιτικά κίνητρα και έφυγε κρυφά από τη χώρα τον Αύγουστο του 2017. Καταδικάστηκε ερήμην σε πέντε χρόνια φυλάκιση.
Η Τζανίν Άνιες στη Βολιβία
Εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών ως πραξικοπηματίας σε βάρος του πρώην σοσιαλδημοκράτη προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος έφυγε από την Βολιβία μετά τις εκλογές του 2019, αφού ο αρχηγός του στρατού τον προέτρεψε να παραιτηθεί εν μέσω διαμαρτυριών για καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές. Η Τζανίν Άνιες ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος. Όμως το κόμμα του Μοράλες κέρδισε τις εκλογές την επόμενη χρονιά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή του στη Βολιβία. Η Άνιες έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι έπεσε θύμα πολιτικής βεντέτας.