Skip to main content

ΗΠΑ: Διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων για την Ουκρανία – Έρευνα ξεκινά το Πεντάγωνο

EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Τα έγγραφα αφορούν –μεταξύ άλλων- τη χρήση από τις ουκρανικές δυνάμεις των κινητών εκτοξευτήρων ρουκετών Himars, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων όπλων.

Την πηγή της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων, στα οποία περιγράφεται η στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής, επιχειρεί να εντοπίσει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Τα έγγραφα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε ότι το ζήτημα ερευνάται.

Σύμφωνα με τους New York Times, τα έγγραφα αφορούν –μεταξύ άλλων- τη χρήση από τις ουκρανικές δυνάμεις των κινητών εκτοξευτήρων ρουκετών Himars, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων όπλων ή των εκπαιδεύσεων που παρέχει η Δύση στους στρατιώτες του Κιέβου.

Τα έγγραφα, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στο Twitter και το Telegram, μοιάζουν αυθεντικά, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, ωστόσο ορισμένα έχουν αλλοιωθεί με τρόπο ώστε να παρουσιάζουν πιο ευνοϊκά την κατάσταση των Ρώσων, κυρίως μειώνοντας την έκταση των απωλειών τους.

Όπως σημειώνουν οι ΝΥΤ, βάσει των διαρροών, δημιουργούνται 12 ουκρανικές ταξιαρχίες, εννέα από τις οποίες εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από τις ΗΠΑ.