Skip to main content

Λευκός Οίκος: «Καρφιά» για Τραμπ- Η απομάκρυνση των αμάχων από το Αφγανιστάν έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα

Τι αναφέρει η 12σέλιδη έκθεση που αφορά σε υλικό που είναι απόρρητο και δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιρρίπτει τις ευθύνες στον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ για τη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Αυτό σημειώνεται στα διαβαθμισμένα έγγραφα που παρέδωσε ο Μπάιντεν στο Κογκρέσο. Το περιεχόμενο των εγγράφων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, σχολιάζει η Washington Post, σημειώνοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούσαν εδώ και καιρό τα έγγραφα, τα οποία ολοκληρώθηκαν ως επί το πλείστον πέρυσι.

Ο Λευκός Οίκος εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να δικαιολογήσει την απόφαση που έλαβε να τερματιστεί τον Αύγουστο του 2021 ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος των ΗΠΑ. Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν «περιορίστηκε σοβαρά» από τις αποφάσεις του Τραμπ, όπως η συμφωνίας του 2020 με τους Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Τραμπ απάντησε ότι ο Λευκός Οίκος παίζει ένα «παιχνίδι παραπληροφόρησης».

Από την άλλη, η έκθεση αναγνωρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ξεκινήσει την απομάκρυνση των αμάχων νωρίτερα. Μάλιστα ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι πλέον δίνει προτεραιότητα στην έγκαιρη εκκένωση των Αμερικανών που βρίσκονται στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια κρίσεων ασφαλείας.

Ειδικότερα, η 12σέλιδη έκθεση που αφορά υλικό που είναι απόρρητο και δεν έχει δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνει αξιολογήσεις που έγιναν από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες που είχαν άμεση εμπλοκή στην επιχείρηση και τη λήψη αποφάσεων που προηγήθηκαν. Στην έκθεση εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η απόσυρση, η αμερικανική κυβέρνηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να έχει ακολουθηθεί κανένα άλλο «σενάριο».

«Τελικά, έπειτα από περισσότερα από 20 χρόνια, περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια και μετά την οργάνωση ενός αφγανικού στρατού με 300.000 μέλη, η ταχύτητα και η ευκολία με την οποία οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν καταδεικνύει ότι δεν υπήρχε άλλο σενάριο που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των γεγονότων, εκτός από μια μόνιμη και σαφώς ενισχυμένη αμερικανική παρουσία», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν πριν καν αποχωρήσει από τη χώρα ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης και ο Τζο Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, παραδέχθηκε ότι ο Λευκός Οίκος δεν ανέμενε αυτή τη νίκη- αστραπή, ούτε τη μαζική κατάρρευση του στρατού και των αρχών του Αφγανιστάν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι κάναμε λάθος»

«Είναι ξεκάθαρο ότι κάναμε λάθος» σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που είχαμε, παραδέχθηκε ο Κίρμπι στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον «δεν είχε κατανοήσει πλήρως τον βαθμό της διαφθοράς μεταξύ των Αφγανών αξιωματούχων».

«Ο τερματισμός ενός πολέμου, όποιος κι αν είναι αυτός, δεν είναι κάτι εύκολο, και σίγουρα όχι έπειτα από 20 χρόνια», υπογράμμισε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν άξιζε».

Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων «ήταν πάντα στις προθέσεις του προέδρου» Μπάιντεν, υπενθύμισε ο Κίρμπι. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εξηγήσει επανειλημμένα ότι ο αμερικανικός στρατός, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία την αρχική του αποστολή που ήταν να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να αναδιαταχθεί αλλού για να αντιμετωπίσει άλλες απειλές.

Ο Λευκός Οίκος εξάλλου επιτέθηκε στον πρώην πρόεδρο Τραμπ: «Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι οι αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και η πλήρης απουσία προετοιμασίας περιόρισαν σημαντικά τις πιθανές επιλογές».

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος κατηγόρησε «τους ηλίθιους στον Λευκό Οίκο» που του επιρρίπτουν την ευθύνη γι’ αυτή «την καταστροφή».

«Ο Μπάιντεν ευθύνεται, κανείς άλλος!», τόνισε με ανάρτησή του στο Truth Social.

Ο Κίρμπι παράλληλα εξήρε το εύρος και την ταχύτητα της επιχείρησης απομάκρυνσης που διεξήγαγαν οι Αμερικανοί, οι οποίοι κατάφεραν να μεταφέρουν περισσότερους από 120.000 ανθρώπους εκτός Αφγανιστάν μέσα σε μερικές ημέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ