Skip to main content

Η Κίνα φέρνει Σαουδική Αραβία και Ιράν όλο και πιο κοντά

Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν και ο Ιρανός ομόλογός του, Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, συμφώνησαν «να εργαστούν από κοινού για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στη Μέση Ανατολή». 

Άλλο ένα βήμα για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους έκαναν Σαουδική Αραβία και Ιράν, μετά την συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά από πρωτοβουλία της κινεζικής διπλωματίας.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν και ο Ιρανός ομόλογός του, Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, συμφώνησαν «να εργαστούν από κοινού για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στη Μέση Ανατολή».

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε λιγότερο από ένα μήνα μετά τη συμφωνία για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων  των δύο πρώην αντιπάλων και εχθρικών- επί δεκαετίες- δυνάμεων. Μια συμφωνία στην οποία η Κίνα είχε επίσης διαμεσολαβητικό ρόλο.

Η χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα ανάμεσα στους δύο ιστορικούς  αντιπάλους φάνηκε μάλιστα και στα βίντεο που έκαναν τον γύρο του κόσμου: Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ακούγεται να παραπονιέται για τη μεγάλη διάρκεια της πτήσης από την Τεχεράνη στο Πεκίνο, με τον Σαουδάραβα ομόλογό του να του …κλείνει το μάτι και να λέει: «Η πτήση μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης διαρκεί μόνο δύο ώρες».

Η συμφωνία προβλέπει το άνοιγμα των διπλωματικών αντιπροσωπειών στο Ριάντ και την Τεχεράνη ως τα μέσα Μαίου και προξενεία σε Τζέντα και Μασχάντ. Και οι δύο υπουργοί τόνισαν μάλιστα πώς δεν θέλουν να σταματήσουν εκεί. Σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν: «Είμαστε έτοιμοι να άρουμε όλα τα εμπόδια για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Τα επόμενα βήματα θα είναι η επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, η χορήγηση βίζας και οι επισκέψεις από επίσημες αντιπροσωπείες και εκπροσώπους του επιχειρηματικού τομέα. Ο Σαουδάραβας  βασιλιάς Σαλμάν έχει ήδη προσκαλέσει τον Ιρανό πρόεδρο Ραίσι στο Ριάντ, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία.

Συγχαρητήρια του ΟΗΕ στην Κίνα

Από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ευχαρίστησε μάλιστα το Πεκίνο για τις προσπάθειές του στη μεσολάβηση μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι το Πεκίνο θέλει να συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. «Το Πεκίνο είναι μια δύναμη συμφιλίωσης, ειρήνης και αρμονίας στη Μέση Ανατολή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιϊτικό Ιράν διαγωνίζονταν για χρόνια για την πολιτική και στρατιωτική επιρροή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και η διαφαινόμενη προσέγγισή τους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές.

Στηρίζουν τον Ασσαντ

Η αποκατάσταση των σχέσεων θα  μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του εμφυλίου στην Υεμένη, στον οποίο οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα. Ταυτόχρονα, αναμένεται και η επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, στην σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το Ριάντ αποφασίζει πλέον να στηρίξει τον Σύρο πρόεδρο Ασσαντ, ικανοποιώντας τόσο το Πεκίνο όσο και τη Μόσχα. Αναμένεται πάντως να προκαλέσει την αντίδραση του Ισραήλ- πρωταρχικού εχθρού του Ιράν- που  και εδώ και καιρό προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.

Σε κάθε περίπτωση , η σταθερότητα αυτής της προσέγγισης θα εξαρτηθεί από το πολιτικό βάρος της Κίνας και θα φανεί σε βάθος χρόνου. Η Κίνα αυτοπροτείνεται πάντως ως πάροχος ασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα  και ως εναλλακτική λύση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα μάλιστα που οι νέοι «δρόμοι μεταξιού», που περνούσαν από τη Ρωσία και την Ουκρανία υπονομεύονται από τον πόλεμο, το Πεκίνο εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στους διαδρόμους της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.