Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Πεκίνο για την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα. Είναι το πρώτο ταξίδι του Γάλλου προέδρου στην Κίνα από το 2019.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα συναντηθεί το απόγευμα με τη γαλλική κοινότητα, πριν συναντηθεί την Πέμπτη, για συνομιλίες με τονΣι Τζινπίνγκ και προτού πραγματοποιήσει την Παρασκευή επίσκεψη στην Καντόνα (νότια Κίνα).
Το αντίστοιχο ταξίδι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κίνα θα είναι δύσκολο.
Καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταβαίνει στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί επιπλέον χώρο για όλες τις ατζέντες που έχει: Οι διαφορετικές απόψεις των 27 χωρών που εκπροσωπεί, η συνεχής πίεση από τις ΗΠΑ — και ο Γάλλος πρόεδρος να ταξιδεύει μεν μαζί της, αλλά όχι και σε πλήρη συνδυασμό μαζί της.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένας λεπτός διπλωματικός χορός, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το POLITICO, που θα παίζεται τις επόμενες τρεις ημέρες, καθώς η φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος Πρόεδρος επιδιώκουν να παρουσιάσουν ένα ενωμένο ευρωπαϊκό πρόσωπο παρά τα διαφορετικά σχέδια και τις απόψεις.
Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι αισθάνθηκαν μια ιδιαίτερη ζεστασιά από τους Κινέζους ομολόγους τους ενόψει του ταξιδιού και λένε ότι οι προετοιμασίες ήταν πιο ομαλές και φιλικές από προηγούμενες επισκέψεις του κ. Μακρόν.
Με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να μην είναι πλέον στην εξουσία, ο Σι βλέπει τώρα τον Μακρόν ως κάποιον που μπορεί να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια πιο μετριοπαθή θέση έναντι της Κίνας συγκριτικά πάντα τις ΗΠΑ.
Εκτός από μια φωνή με επιρροή μεταξύ των συμμάχων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η Γαλλία είναι επίσης μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών — και ο Μακρόν ειδικότερα επιδίωξε να συνεργαστεί με τον Πούτιν για να βρει μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Αξιωματούχοι της Επιτροπής τόνισαν ότι η φον ντερ Λάιεν επιδιώκει ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα από τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος επισκέπτεται περιφερειακά μέρη της Κίνας και φέρνει μαζί του μια μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.
Αντ’ αυτού, θα μοιραστούν μόνο μία επίσημη συνάντηση – μια τριμερή με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη. Η κ. Φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιήσει επίσης τη δική της συνάντηση με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και θα συναντηθεί με το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ – μια εύστοχη επιλογή καθώς η ομάδα κάλεσε την ΕΕ να σκληρύνει την προσέγγισή της στο κρατικό οικονομικό μοντέλο της Κίνας.
Η ρύθμιση αντικατοπτρίζει πόσο γρήγορα η Κίνα ανέβηκε στην ατζέντα της ίδιας της ΕΕ. Για χρόνια, οι Βρυξέλλες ήταν πρόθυμες να αφήσουν το θέμα να μείνει πίσω, έχοντας επίγνωση των διιστάμενων απόψεων εντός του μπλοκ. Αλλά όχι πια.
Η οξυμένη ρητορική του Πεκίνου, τα οικονομικά του αντίποινα κατά των μελών της ΕΕ και —κυρίως— οι ανησυχίες για την υπερθέρμανση της Κίνας προς τη Ρωσία και τη βοήθεια της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας έχουν καταστήσει αδύνατη την αποφυγή του θέματος.
«Έχει ένα αδύνατο έργο», είπε ένας διπλωμάτης αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο οποίος μίλησε, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει το ταξίδι. «Προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε μια πολιτική για την Κίνα που θα κρατά τους πάντες ευχαριστημένους».
Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Ένθερμη οπαδός της δύναμης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η πρόεδρος της Επιτροπής έχει υπόψη του την πίεση από την Ουάσιγκτον. Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας έχει στενή σχέση συνεργασίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που έγιναν εντονότεροι μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τη φον ντερ Λάιεν τον περασμένο μήνα, μια πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να ταιριάξουν με την επιθετική στάση της Ουάσιγκτον. Το όχι και τόσο κωδικοποιημένο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ήταν ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη όπως έκανε με τη Ρωσία δημιουργώντας οικονομικές εξαρτήσεις από έναν εταίρο που υποκινεί τον πόλεμο.
Άλλωστε πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο χθες Τρίτη, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν κι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «την κοινή βούλησή τους» να εξασφαλίσουν από την Κίνα τη δέσμευση πως θα εργαστεί για να «επιταχυνθεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το Ελιζέ.
«Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην κοινή βούλησή τους η Κίνα να δεσμευτεί στο να επιταχύνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας.