Skip to main content

ΗΠΑ: Φτάνει στη Νέα Υόρκη ο Τραμπ, εν όψει της ιστορικής παράδοσής του στις αρχές

REUTERS/Marco Bello

Αναμένεται να παραδοθεί την Τρίτη στο Μανχάταν

Θα παραδοθεί ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ιστορική δίωξη που το ασκήθηκε; Θα συλληφθεί; Θα του περάσουν χειροπέδες; Κομβική η αυριανή ημέρα στις ΗΠΑ.

Ο 45ος πρόεδρος αναμένεται να παραδοθεί την Τρίτη στο Μανχάταν, το μέρος όπου έχτισε τον μύθο του ως ολίγον λαϊκιστής πολιτικός, αλλά και μεγιστάνας ακινήτων, αλλά που θα μπορούσε τώρα να σημάνει την πτώση του.

Ο κ. Τραμπ θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη αφού μια μεγάλη επιτροπή ενόρκων ψήφισε υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του, σε μια υπόθεση χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της πριν από τις εκλογές του 2016.

Η εμφάνισή του, συνοδευόμενη από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, θα γίνει καθώς θα νοηματοδοτήσει και την εκστρατεία του για τον Λευκό Οίκο το 2024. Ο Τραμπ σχεδιάζει να κάνει μια ομιλία όταν επιστρέψει στο Μαρ-α-Λάγκο το βράδυ της Τρίτης, όπου θα επιδιώξει να αξιοποιήσει πολιτικό πλεονέκτημα από μια επικίνδυνη, προσωπική νομική κρίση.

Ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας τον δεσμό του με τους πιο πιστούς υποστηρικτές του, ισχυρίζεται ότι η δίωξη είναι μια υπόθεση «ξεκάθαρης πολιτικής δίωξης» από τον εισαγγελέα Άλβιν Μπραγκ, έναν Δημοκρατικό, που έχει σχεδιαστεί «για να αποτρέψει την πιθανότητα μιας προεδρικής επιστροφής».

Σε μια νέα δημοσκόπηση του CNN/SSRS που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ωστόσο, το 60% των Αμερικανών ενέκρινε το κατηγορητήριο – αν και περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πίστευαν ότι η πολιτική έπαιξε τουλάχιστον κάποιο ρόλο στην απόφαση, συμπεριλαμβανομένου του 52% που είπε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο . Μεταξύ των ανεξάρτητων, το 62% ενέκρινε και το 38% την αποδοκίμασε. Περίπου το 94% των Δημοκρατικών εγκρίνει το κατηγορητήριο ενώ το 79% των Ρεπουμπλικανών διαφωνεί.

Ο Τραμπ αναμένεται να φτάσει σήμερα στη Νέα Υόρκη από τη Φλόριντα και να περάσει τη νύκτα του στον Πύργο Τραμπ (Trump Tower), προτού εμφανιστεί αύριο στο δικαστήριο. Ο Τζο Τακοπίνα, ένας από τους δικηγόρους του, επεσήμανε ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την Τρίτη.

REUTERS/Amanda Perobelli

Παράλληλα ο Τακοπίνα τόνισε ότι οι δικηγόροι του πρώην προέδρου θα εξετάσουν ενδελεχώς τις κατηγορίες εναντίον του, όταν αυτές γίνουν γνωστές, προκειμένου να βρουν οτιδήποτε που θα τους βοηθήσει να τις αμφισβητήσουν. Εξάλλου εκτίμησε ότι κάποια στιγμή θα υποβληθεί αίτημα για να απορριφθούν οι κατηγορίες. «Ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα γίνει η διαδικασία –ελπίζω όσο πιο ομαλά γίνεται—και μετά θα ξεκινήσουμε τη μάχη για να διορθώσουμε αυτό το λάθος», υπογράμμισε ο Τακοπίνα μιλώντας στο CNN.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN

Ο Τραμπ μπορεί να συλληφθεί: Ποια η διαδικασία