Skip to main content

Βουλγαρία: Οδηγείται προς την 6η εκλογική αναμέτρηση;

Ούτε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις πέμπτες μέσα σε δύο χρόνια, αναδείχτηκε ξεκάθαρος νικητής.

«Προς την συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών ή η διεξαγωγή πρόωρων (έκτων) εκλογών», οδεύει η Βουλγαρία, όπως ανέφερε ο Άντριους Τούρσα της εταιρείας πολιτικών συμβούλων Teneo, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για νέες διαπραγματεύσεις με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις πέμπτες μέσα σε δύο χρόνια, από τις οποίες δεν αναδείχτηκε ξεκάθαρος νικητής.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός με επικεφαλής το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ συγκεντρώνει ποσοστό 26,5%, ενώ το φιλοδυτικό, μεταρρυθμιστικό μπλοκ «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) αποσπά 24,6%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψήφων.

Καθυστέρηση της υιοθέτησης του ευρώ

Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία, που προκαλείται κυρίως λόγω της προσωπικής αντιπαλότητας μεταξύ των ηγετών των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών, ανάγκασε ήδη τη χώρα να καθυστερήσει την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχει εγκριθεί ούτε ο προϋπολογισμός του 2023. Αναλυτές και ψηφοφόροι φοβούνται ότι το ασαφές αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών θα οδηγήσει τελικά σε άλλη μια εκλογική διαδικασία, αργότερα φέτος.

Το εθνικιστικό κόμμα Αναγέννηση, που διάκειται ευνοϊκά απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αντιτίθεται στην ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, κατέλαβε την τρίτη θέση στις χθεσινές εκλογές, με ποσοστό 14,1%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο (9,8%). Τέταρτο κατατάσσεται το κόμμα MRF της τουρκικής μειονότητας με 3% και στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), ο διάδοχος του κάποτε πανίσχυρου Κομμουνιστικού Κόμματος, με 9%.

Η κόπωση των ψηφοφόρων

Οι Βούλγαροι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από το γεγονός ότι οι πολιτικοί αδυνατούν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους να και συνεργαστούν ώστε να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους διαβίωσης και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά.

«Θα πρέπει στο τέλος να σχηματιστεί κυβέρνηση επειδή έχουμε συνεχώς εκλογές εδώ και δύο χρόνια. Οι κρατικοί πόροι εξανεμίστηκαν για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι εκλογές, αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς», είπε ο Σισμάν Σισμάνοφ, ένας 30χρονος χρηματιστής.

Το PP και ο σύμμαχός του, η Δημοκρατική Βουλγαρία (DB), κατηγορούν το GERB για διαφθορά κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησής του, που έληξε τον Απρίλιο του 2021, κάτι ωστόσο που ο Μπορίσοφ το αρνείται. Για ορισμένους ψηφοφόρους ο έμπειρος πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί μια κάποια σταθερότητα στη Βουλγαρία, εν μέσω του καλπάζοντος πληθωρισμού και των γεωπολιτικών φόβων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όμως τα PP/DB αποκλείουν μέχρι στιγμής μια συνεργασία με το GERB.

Τόσο ο Μπορίσοφ όσο και ο Κίριλ Πέτκοφ, ο 42χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ ηγέτης του PP, θέλουν η Βουλγαρία να διατηρήσει τη φιλοουκρανική στάση της στον πόλεμο. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, κατά το μεγαλύτερο διάστημα, στο τιμόνι της χώρας βρίσκονταν κυβερνήσεις τεχνοκρατών τις οποίες διόριζε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ένας ανεξάρτητος πολιτικός που θεωρείται φίλα προσκείμενος στη Ρωσία.

Ο Τούρσα σχολίασε ότι το GERB και το PP/DB θα μπορούσαν να στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών επειδή κατανοούν την ανάγκη να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2023, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους (από το ταμείο για τη διαχείριση της πανδημιας της Covid-19) και να προετοιμαστεί για την υιοθέτηση του ευρώ.

Τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τις 6 Απριλίου. Ο Ράντεφ έχει υποσχεθεί ότι θα καλέσει γρήγορα τον ηγέτη του πρώτου κόμματος, όποιο και αν είναι αυτό, για να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ