Skip to main content

Η Φινλανδία ξεπέρασε το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Πράσινο φως από το κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κυρώνοντας χθες το βράδυ το πρωτόκολλο για την προσχώρησή της στη συμμαχία.

Η Τουρκία είναι η τελευταία χώρα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά τη θετική ψήφο του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας. Η Φινλανδία ξεπερνάει έτσι το τελευταίο εμπόδιο που είχε συναντήσει η ένταξή της στο ΝΑΤΟ για να γίνει το 31ο μέλος του.

Η εξέλιξη επισφραγίζει μια σημαντική αλλαγή στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αφού η Φινλανδία τηρούσε ουδετερότητα επιβεβλημένη από την Μόσχα μετά τον πόλεμο με την Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μοιράζεται με τη Ρωσία τη μεγαλύτερη συνοριακή γραμμή της Ευρώπης, μήκους 1.340 χιλιομέτρων.

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Φινλανδία και Σουηδία, επίσης ουδέτερη χώρα, επεδίωξαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μπλοκάρει από τον Μάιο του 2022 την είσοδο και των δύο χωρών στην Συμμαχία.

Η Άγκυρα συνεχίζει όμως να τηρεί αρνητική στάση απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας του ΝΑΤΟ, όπως και η Ουγγαρία, κάτι που υπογραμμίζει τις διαιρέσεις στο εσωτερικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τη Σουηδία ότι δεν κάνει αρκετά για να πατάξει ομάδες που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ενώ το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει συνδέσει το βέτο του με τη σύγκρουση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνονται στη συμμαχία και έχουν συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις του ΝΑΤΟ το περασμένο καλοκαίρι. Όμως, ως πλήρες μέλος, η Φινλανδία μπορεί τώρα να επωφεληθεί από τις αμοιβαίες αμυντικές δεσμεύσεις του Άρθρου 5, που σημαίνει ότι οι σύμμαχοι είναι υποχρεωμένοι να την βοηθήσουν εάν δεχθεί επίθεση, και η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και άλλους συμμάχους.

Μετά την κύρωση από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter ότι χαιρετίζει το αποτέλεσμα και ότι η επικύρωση θα κάνει την «οικογένεια του ΝΑΤΟ ισχυρότερη και ασφαλέστερη».

Από την πλευρά του ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε ευχαρίστησε τις τριάντα χώρες μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για την «υποστήριξή τους» στην εισδοχή της χώρας του στον στρατιωτικό συνασπισμό.  «Θέλω να τις ευχαριστήσω όλες για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους», ανέφερε σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στο Twitter ο πρόεδρος της Φινλανδίας Νιινίστε, προσθέτοντας πως «αδημονούμε να καλωσορίσουμε το συντομότερο» στη συμμαχία τη Σουηδία, επίσης χώρα υποψήφια προς ένταξη στο NATO».

naftemporiki.gr