«Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη Γερμανία όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης», σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γερμανικών Οικονομικών (IW) στην Κολωνία. «Η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης δεν σημειώνει καμία πρόοδο στη Γερμανία», είναι το συμπέρασμα της μελέτης.
Με βάση τα στοιχεία του 2022 ,η Γερμανία καταλαμβάνει την 18η θέση από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ και, επομένως, είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. «Αν κάποιες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή πίσω από την Γερμανία στην κατάταξη, εφαρμόσουν τις τεχνικές λύσεις, θα μπορούσαν σύντομα να μας ξεπεράσουν», προειδοποιεί ο οικονομολόγος Κλάους –Χάινερ Ρελ, επικεφαλής της ομάδας του IW που εκπόνησε την μελέτη.
Η μελέτη περιγράφει ως «αποτυχία», τον νόμο για την ηλεκτρονική πρόσβαση (OZG), ο οποίος υποτίθεται ότι θα προωθούσε την ψηφιοποίηση στη δημόσια διοίκηση.
Ο στόχος ήταν να έχουν ψηφιοποιηθεί 575 διοικητικές υπηρεσίες ως το τέλος του 2022, αλλά υλοποιήθηκε μόλις το 18%. «Το γεγονός ότι η Γερμανία υστερεί όλο και περισσότερο με βάση την ευρωπαϊκή σύγκριση θα μπορούσε σύντομα να έχει σοβαρές συνέπειες», γράφει η Handelsblatt. «Η γερμανική διοίκηση έχει κακές επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Όμως, αντί να καλύψει τη διαφορά, η Γερμανία κινδυνεύει να υποχωρήσει κι άλλο στην κατάταξη» , σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομίας.
Στα τέλη του 2023 θα τεθεί σε ισχύ ο λεγόμενος κανονισμός για την ενιαία ψηφιακή πύλη της ΕΕ, ο οποίος ορίζει 75 κρατικές υπηρεσίες που πρέπει να είναι διαθέσιμες και διαδικτυακά για πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ. «Εάν η Γερμανία δεν καταφέρει να εκπληρώσει αυτήν την προϋπόθεση, υπάρχει κίνδυνος να επιβληθούν μέτρα εναντίον της», γράφει η γερμανική εφημερίδα.