Εκτός ελέγχου βγαίνει η βία στη Γαλλία, ιδίως μετά την κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν να περάσει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις με Προεδρικό Διάταγμα. Στον κυβερνητικό συνασπισμό έχει σημάνει συναγερμός, καθώς η βία κλιμακώνεται στη χώρα, ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμη κι από κορυφαίους υποστηρικτές του Γάλλου προέδρου να ανησυχούν ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο.
Οι σύμμαχοι βέβαια του Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αντιδημοφιλή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά αρκετοί από αυτούς παροτρύνουν πλέον τον πρόεδρο να βρει έναν τρόπο να αποφορτίσει το κλίμα και ενώ εκατομμύρια πολίτες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.
Η κυβέρνηση ρίχνει όλο και περισσότερους αστυνομικούς να αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές και εκφράζονται ανησυχίες ότι κάποιος θα μπορούσε να σκοτωθεί, κάτι που φυσικά θα πυροδοτούσε νέο κύμα οργής. Άλλωστε δεν είναι και λίγα τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν κρεσέντο αστυνομικής βίας με επιθέσεις σε πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά.
«Οδεύουμε σε άγνωστο έδαφος και κάθε βήμα μας φέρνει πιο κοντά σε μια καταστροφή και ένα πιθανό θανατηφόρο περιστατικό», δήλωσε στο Bloomberg ο Ερίκ Μποτορέλ, του κόμματος Αναγέννηση (πρώην La République En Marche!) του Μακρόν από τη Βρετάνη. «Η πιο επείγουσα προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση της βίας».
Μια επιλογή θα ήταν ο Μακρόν να παγώσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ξεκινώντας εκ νέου τις συζητήσεις με τα μετριοπαθή συνδικάτα, δήλωσε ο οικονομολόγος Φιλίπ Αγκιόν, ο οποίος υπήρξε κινητήρια δύναμη πίσω από τις πολιτικές του Μακρόν, συμπεριλαμβανομένης της αναμόρφωσης των συντάξεων.
Ο Μακρόν είναι έτοιμος να μιλήσει απευθείας στους εκπροσώπους των εργαζομένων μόλις το Συνταγματικό Συμβούλιο αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν. Το Συμβούλιο έχει προθεσμία μέχρι τις 20 Απριλίου για να καταλήξει στην ετυμηγορία του. Ο Μακρόν έχει αποκλείσει μέχρι στιγμής οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τα συνδικάτα.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει πολλές επιλογές: ή θα περιμένει να κοπάσουν οι διαδηλώσεις και θα ρισκάρει την αύξηση της βίας, ή θα αναστείλει τη μεταρρύθμιση ή θα προσφύγει στις κάλπες (για βουλευτικές εκλογές). Οι πρόωρες εκλογές είναι μια ριψοκίνδυνη επιλογή.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Journal du Dimanche την Κυριακή, το κόμμα του Μακρόν θα έχανε 5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, αν διέλυε τώρα την κάτω βουλή και διενεργούσε νέες εκλογές. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις αρχές Μαρτίου. ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση για υπερβολική χρήση βίας και καταχρηστικές συλλήψεις. Εικόνες ειδικών σωμάτων ασφαλείας που χτυπούν ειρηνικούς διαδηλωτές με ρόπαλα έχουν γίνει viral, μαζί με εικόνες διαδηλωτών που βάζουν φωτιά σε σκουπίδια, λεηλατούν σούπερ μάρκετ, πετούν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία και εισβάλλουν σε τράπεζες.
Το επίπεδο της βίας έχει αποκτήσει δυναμική από τότε που η κυβέρνηση Μακρόν χρησιμοποίησε τις συνταγματικές ελευθερίες για να παρακάμψει μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο -την οποία θα έχανε- νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Τα συνδικάτα δηλώνουν ανυποχώρητα – όπως και ο Μακρόν – και ανανέωσαν το απεργιακό ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα. Πάντως οι Παριζιάνοι μπορούν να περιμένουν κάποια ανακούφιση την Τετάρτη, όταν οι εργαζόμενοι στα απορρίμματα θα ξαναρχίσουν να εργάζονται μετά από εβδομάδες απεργίας που άφησαν σωρούς σκουπιδιών στοιβαγμένους κατά μήκος των δρόμων.
Διαβάστε ακόμη
Γαλλία: 740.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις