Ο Χούμζα Γιουσάφ είναι ο διάδοχος της Νίκολα Στέρτζιον στην ηγεσία του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, επικρατώντας οριακά επί της κύριας αντιπάλου του, Κέιτ Φορμπς.
Ο 37χρονος Γιουσάφ, υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Σκωτίας, θα αναλάβει εντός της εβδομάδας το αξίωμα του πρωθυπουργού της Σκωτίας. Στην τελική ψηφοφορία, έλαβε το 52,1% των ψήφων έναντι 47,9% της Φορμπς.
Ο νέος επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας ήταν στενός συνεργάτης της Στέρτζιον και είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που αναλαμβάνει την ηγεσία ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μιλώντας στο στάδιο Μάρεϊφιλντ του Εδιμβούργου, όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, ο Γιούσαφ δεσμεύτηκε να «ηγηθεί του SNP προς το συμφέρον όλων των μελών του κόμματος, όχι μόνο αυτών που με ψήφισαν» και «να οδηγήσει τη Σκωτία προς το συμφέρον όλων των πολιτών μας».
Ο Γιουσάφ δεν κατάφερε να κερδίσει στον πρώτο γύρο, όπου έλαβε ποσοστό 48,2% έναντι 40,7% της Φορμπς και 11,1% της Ας Ρίγκαν. Με το σύστημα της «εναλλακτικής ψήφου», οι ψήφοι των υποστηρικτών της Ρίγκαν -βάσει της δεύτερης προτίμησής τους- κατανεμήθηκαν στους άλλους δύο υποψηφίους.
Ο Γιουσέφ υπογράμμισε ότι «εκεί που υπάρχουν διχασμοί, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», ενώ σημείωσε ότι θα συνομιλήσει άμεσα με τις αντιπάλους του για την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, προκειμένου να επανενωθεί η «ομάδα SNP». «Είμαστε μια ομάδα και θα είμαστε η γενιά που θα φέρει ανεξαρτησία για τη Σκωτία» πρόσθεσε.
Με την επίσημη παραίτηση -αύριο, Τρίτη- της Νίκολα Στέρτζιον, θα ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου ο Γιουσάφ να αναλάβει πρωθυπουργός μέχρι την Τετάρτη. Το κοινοβούλιο της Σκωτίας -όπου το SNP κατέχει πολλές έδρες και την πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας μαζί με τους Πράσινους της Σκωτίας- αναμένεται να ανάψει «πράσινο φως» αύριο Τρίτη, προκειμένου να τοποθετηθεί πρωθυπουργός ο Γιουσάφ.
Η κούρσα για την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, με την παραίτηση της Στέρτζιον. Η υποψηφιότητα της Φορμπς δέχτηκε από νωρίς πλήγμα, καθώς βρέθηκε υπό πίεση σε ό,τι αφορά τις απόψεις της για κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής της στους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Η κριτική εις βάρος της έγινε εντονότερη όταν μίλησε για «μετριότητα», αναφερόμενη στο έργο της κυβέρνησης της Σκωτίας υπό την Στέρτζιον.