Skip to main content

Γαλλία: Διακομματική πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν

REUTERS/Stephane Mahe

Αυξάνεται η πίεση στον Γάλλο πρόεδρο

Αυξάνεται η πίεση στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την απόφασή του να προχωρήσει σε Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου να περάσει το αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η αντιπολίτευση ετοιμάζει να καταθέσει διακομματική πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Μπορν.

Οι βουλευτές της ανεξάρτητης ομάδας Liot ανακοίνωσαν την κατάθεση «διακομματικής» πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στην Εθνοσυνέλευση, με 91 υπογραφές από πέντε πολιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η Nupes (η συμμαχία της Αριστεράς).

«Η ψήφιση αυτής της πρότασης θα μας επιτρέψει να βγούμε από μια βαθιά πολιτική κρίση», ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας εκφράζοντας τη λύπη του που «οι συνάδελφοι του LR δεν υπογράφουν», αλλά ελπίζει να υπερψηφίσουν.

Πρόταση μομφής κατέθεσε και το RN (Rassemblement National) της κ. Λε Πεν, αν και είναι αμφίβολο πόσους υποστηρικτές θα βρει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετώπισε την Παρασκευή τη σοβαρότερη αμφισβήτηση της εξουσίας του μετά τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, αφού η απόφασή του να προωθήσει μια αμφισβητούμενη συνταξιοδοτική αναθεώρηση χωρίς ψηφοφορία προκάλεσε βίαιες ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις το βράδυ κατά τη διάρκεια ειρηνικών κατά τα άλλα διαδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι. Τα συνδικάτα κάλεσαν τους εργαζόμενους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και απέκλεισαν για λίγο τον περιφερειακό δρόμο του Παρισιού την Παρασκευή.

«Ναπολέων»… Μακρόν

«Συνέβη κάτι θεμελιώδες, και αυτό είναι ότι, αμέσως, έγιναν αυθόρμητες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης της σκληρής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Είναι αυτονόητο ότι τις ενθαρρύνω».

Τα συνδικάτα, και οι περισσότεροι ψηφοφόροι, διαφωνούν με το νομοσχέδιο. Οι Γάλλοι είναι βαθιά προσκολλημένοι στη διατήρηση της επίσημης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη, η οποία είναι από τις χαμηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Περισσότεροι από οκτώ στους 10 πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και το 65% θέλει να συνεχιστούν οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες, έδειξε δημοσκόπηση της Toluna Harris Interactive για το ραδιόφωνο RTL.

Μια ευρεία συμμαχία των κυριότερων συνδικάτων της Γαλλίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει την κινητοποίησή της για να προσπαθήσει να επιβάλει ανατροπή των αλλαγών. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες σε πόλεις όπως η Τουλόν και προγραμματίστηκαν περισσότερες για το Σαββατοκύριακο. Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί μια νέα ημέρα πανεθνικής απεργίας.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ο ΟΟΣΑ υπερασπίστηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο και κάλεσε την κυβέρνηση να το εφαρμόσει. «Ζούμε περισσότερο και ζούμε πιο υγιεινά», γι’ αυτό και «πρέπει να δεχτούμε να δουλεύουμε λίγο περισσότερο» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν σε συνέντευξη Τύπου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.