Ο ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Γεβγκένι Πριγκόζιν, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», διανύει μία ταραγμένη περίοδο όσον αφορά τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο. Αν και οι δυνάμεις του συνδράμουν τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ο ίδιος είναι λαλίστατος και συχνά ασκεί δημόσια κριτική στη ρωσική ηγεσία για αδυναμίες σε επίπεδο ηγεσίας και ελλείψεις στις απαραίτητες προμήθειες για την προώθηση στο πεδίο.
Οι σχέσεις του με το ρωσικού υπουργείο Άμυνας είναι τέτοιες που προσφάτως οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) υποστήριξαν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την πόλη Μπαχμούτ, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες επί μήνες, για να αποδυναμώσει την ομάδα Wagner, η οποία διευθύνει τις επιχειρήσεις στην περιοχή.
Μια τελευταία είδηση όμως σχετικά με τον Πριγκόζιν δημιουργεί πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές ο ιδρυτής της Wagner επιχειρεί να δημιουργήσει τον επόμενο αποδιοπομπαίο τράγο του.
Με ποιο τρόπο; Όπως υποστηρίζει το γραφείο Τύπου του Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της Wagner κλήθηκε από την ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta να σχολιάσει εάν γνωρίζει μια υποτιθέμενη συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ.
Η υποτιθέμενη συνομιλία στην ουσία αποτελεί μία συνωμοσία μεταξύ των δύο ανδρών να υπονομεύσουν και να «εξουδετερώσουν» την ομάδα Wagner. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο Πριγκόζιν. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το γραφείο Τύπου του, πληροφορίες σχετικά με αυτές τις συζητήσεις διέρρευσαν σε ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στην εφαρμογή Telegram.
Σε αυτές τις συνομιλίες, ο Πατρούσεφ φαίνεται να υποστηρίζει ότι σε «ενάμιση έως δύο μήνες» δεν θα μείνει «τίποτα» από την Wagner. Μετά την καταστροφή της μισθοφορικής ομάδας στην Ουκρανία, φαίνεται μάλιστα ότι δήλωσε πως θα προσπαθήσει «να ενώσει τους πρώην και εναπομείναντες ενεργούς μαχητές της Wagner».
Η ανάρτηση του γραφείου Τύπου του Πριγκόζιν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Πατρούσεφ έχει ήδη διατάξει την παρακολούθηση και τον έλεγχο της κίνησης πρώην μαχητών Wagner και ότι ο Πούτιν σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε με αυτό το σχέδιο ευχαριστώντας τον για τις προσπάθειές του για να «εξουδετερώσει την Wagner γενικά και τον Γεβγκένι Πριγκόζιν ειδικά».
Ως απάντηση, ο Πριγκόζιν δημοσίευσε ένα ηχητικό απόσπασμα λέγοντας ότι δεν έχει ακούσει για αυτές τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις, ούτε εντόπισε σχετικά σχόλια στο Telegram, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες θα πρέπει να εργαστούν για να εξουδετερώσουν τις απειλές κατά της Ρωσίας ανεξάρτητα από το πού προέρχονται.
Σχολιάζοντας το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) υπογραμμίζει ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία ή αναφορά στο διαδίκτυο που να υποδηλώνει ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν όντως πραγματοποιηθεί. Σημειώνει επίσης ότι η ρωσική εφημερίδα Nezivisimaya Gazeta που υποτίθεται πως ζήτησε το σχόλιο από τον Πριγκόζιν, δεν έχει δημοσιεύσει το σχετικό σχόλιο.
Η έλλειψη επιβεβαίωσης από τρίτο σχετικά με αυτό το θέμα υποδηλώνει ότι ο Πριγκόζον κατασκεύασε την υποτιθέμενη πλοκή για να λειτουργήσει υπέρ της ομάδας Wagner αλλά και της δικής του φήμης, εκτιμούν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Πριγκόζιν αποσκοπεί κάπου μέσω αυτής της δημοσιοποίησης αυτής της υποτιθέμενης συζήτησης μεταξύ του ισχυρού ηγέτης της Ρωσίας και του στενού του συμμάχου. Ο Πατρούσεφ θεωρείται επίσης ένας από τους πιθανούς υποψήφιους να τον διαδεχθούν στην εξουσία, και σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρκ Γκαλεότι, πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο άνδρα στη Ρωσία καθώς έχει αναδειχθεί ως μια ηγετική φωνή στον στενό κύκλο του Πούτιν.
Εξηγώντας οι αναλυτές του ISW αναφέρουν ότι:
- Πρώτον, αυτή η υποτιθέμενη συνομιλία προσδιορίζει ξεκάθαρα τον Πατρούσεφ και πιθανώς το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας ως εχθρούς της ομάδας Wagner.
- Ο Πριγκόζιν φαίνεται να προετοιμάζει προσεκτικά το έδαφος για να κατηγορήσει τον Πατρούσεφ για τις αποτυχίες της Wagner και την πιθανή λήψη δραστικών μέτρων κατά της ομάδας.
- Αυτή η προσπάθεια φαίνεται να είναι η επόμενη εξέλιξη της εκστρατείας του Πριγκόζιν ενάντια στο ρωσικό στρατιωτικό περιβάλλον και ο Πατρούσεφ θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος στόχος του μετά τις συντονισμένες επιθέσεις του εναντίον του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου.
naftemporiki.gr