Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ θα ήταν «κάτι πολύ καλό». Παράλληλα, προειδοποίησε το Πεκίνο να μην υιοθετήσει «μονόπλευρη» άποψη για τη σύγκρουση.
«Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ καλό να μιλήσουν οι δυο τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι ο Ουκρανός ηγέτης πρόκειται να συνομιλήσει με τον Σι για πρώτη φορά αφότου η Ρωσία, και σύμμαχος της Κίνας, εισέβαλε στην Ουκρανία.
«Υποστηρίζουμε και έχουμε υποστηρίξει» τις συνομιλίες, είπε ο Κίρμπι. Ωστόσο, προειδοποίησε κατά της κινεζικής πίεσης για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγοντας ότι απλώς θα βοηθούσε τη ρωσική επιθετικότητα.
Στο μεταξύ, η επικοινωνία μεταξύ Ζελένσκι και Σι δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα μίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη. Ο Σι φέρεται επίσης να ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Μόσχα για να έχει συνομιλίες με τον σύμμαχό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Κίρμπι ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής μεταξύ Πούτιν και Σι, αλλά προέτρεψε το Πεκίνο να αποφύγει να επιδιώξει μια λύση στον πόλεμο που «θα αντικατοπτρίζει μόνο τη ρωσική προοπτική». Συνέχισε λέγοντας ότι η ανάγκη που τονίζει η Κίνα για κατάπαυση του πυρός «ακούγεται απολύτως λογική», αλλά ουσιαστικά «θα επικυρώσει την κατάκτηση της Ρωσίας». «Στην πραγματικότητα, θα αναγνωρίσει τα κέρδη της Ρωσίας» και «θα αποτελούσε άλλη μια συνεχιζόμενη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ», είπε.
Οι ρωσικές δυνάμεις που καταλαμβάνουν περιοχές της Ουκρανίας υφίστανται επί του παρόντος έντονες πιέσεις από τα ουκρανικά στρατεύματα. Μια κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε στη Μόσχα «να εδραιώσει περαιτέρω τις θέσεις της στην Ουκρανία, να ανοικοδομήσει τις δυνάμεις της… και να τις εκπαιδεύσει ξανά ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου επιθέσεις τη στιγμή της επιλογής τους», είπε ο Κίρμπι.
Μια διαρκής ειρήνη «δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη και πρέπει να περιλαμβάνει τις ουκρανικές προοπτικές και αποφάσεις», κατέληξε.
naftemporiki.gr