Η Ρωσία αντιμετωπίζει τον «πόλεμο των κυρώσεων», σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε την ρωσική ελίτ να επενδύσει ώστε να ενισχυθεί η ρωσική οικονομία.
Στην πρώτη του ομιλία, από την έναρξη του πολέμου, στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας του, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι η Ρωσία αναπροσανατολίζει γρήγορα την οικονομία της προς χώρες που δεν την έχουν πλήξει με κυρώσεις, και ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες που εργάστηκαν για να βοηθήσουν το ρωσικό κράτος.
Προέτρεψε επίσης τους δισεκατομμυριούχους και την επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, εγκαταστάσεις παραγωγής και επιχειρήσεις για να βοηθήσουν τη Ρωσία να ξεπεράσει, όπως είπε, τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψει την οικονομία της.
Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, ο ρόλος τους δεν είναι απλώς να βγάλουν χρήματα αλλά να στηρίξουν την κοινωνία. Έτσι χαιρέτισε την «υψηλή αποστολή» των επιχειρηματιών που φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους και κατευθύνουν τα ταλέντα τους όχι μόνο προς την εξαγωγή κέρδους αλλά και για το δημόσιο καλό.
«Ανυπομονώ να ακούσω τη γνώμη σας για το πώς θα φτάσουμε την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας σε ένα νέο στάδιο, να γίνει πιο δυναμική, πιο επιτυχημένη, ώστε να οδηγήσει σε αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Πούτιν.
Αν και οι επιχειρηματίες υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τις δηλώσεις του, ο Πούτιν παρέδωσε ένα δύσκολο μήνυμα στους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, σχολιάζει το Reuters: ότι πρέπει να σκέφτονται περισσότερο τις ανάγκες της χώρας και λιγότερο το δικό τους κέρδος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι δισεκατομμυριούχοι: Oleg Deripaska, Vladimir Potanin, Alexei Mordashov, German Khan, Viktor Vekselberg, Viktor Rashnikov, Andrei Melnichenko και Dmitry Mazepin.
Πολλοί από τους μεγιστάνες βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεως από τη Δύση. Σύμφωνα πάντως με τον Πούτιν, η προσπάθεια καταστροφής της ρωσικής οικονομίας απέτυχε. Χαρακτήρισε μάλιστα «έξυπνη» την απόφαση που πήραν ορισμένες δυτικές εταιρείας να παραμείνουν στη Ρωσία.
Στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη αυξανόμενων απαιτήσεων από τις μεγάλες επιχειρήσεις, η ρωσική κυβέρνηση – αντιμέτωπη με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που διευρύνεται- σχεδιάζει να συγκεντρώσει περίπου 300 δισ. ρούβλια σε έναν έκτακτο φόρο, αν και αυτό δεν θα επηρεάσει τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
naftemporiki.gr