Skip to main content

Η Αυστραλία θα αγοράσει πυρηνικά υποβρύχια από τις ΗΠΑ

REUTERS/Leah Millis

Τα  αμερικανικά υποβρύχια που θα δοθούν στην Αυστραλία, δεν θα διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Δεκαοκτώ μήνες αφότου η Αυστραλία γύρισε την πλάτη της στη Γαλλία για την προμήθεια υποβρυχίων, αποφάσισε να αποτανθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες: Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αγοράσει τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια – με δυνατότητα για άλλα δύο -στο πλαίσιο του τριμερούς αμυντικού συμφώνου ασφαλείας Aukus με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση στο Σαν Ντιέγκο ,στην  Καλιφόρνια, με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του Αλμπανέζε.

Οι Financial Times βλέπουν σε αυτή τη συνεργασία την «ανανέωση της Αγγλόσφαιρας» για την αντιμετώπιση της Κίνας στον Ειρηνικό, αλλά και τη « ζοφερή » προοπτική μιας νέας «παγκόσμιας σύγκρουσης».

«Είμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο μαζί», είπε ο Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηεκ μπροστά από το πυρηνικό υποβρύχιο USS Missouri- «πανομοιότυπο με αυτό που θα λάβει η «Αυστραλία», όπως γράφει η San Diego Union-Tribune.

Η Καμπέρα διαθέτει επί του παρόντος έξι υποβρύχια κατηγορίας Collins, τα οποία απέχουν πολύ από το να διαθέτουν τις επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες των μελλοντικών σκαφών.

Τα  αμερικανικά υποβρύχια που θα δοθούν στην Αυστραλία, δεν θα διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, είπε ο Μπάιντεν.

Οι τρεις χώρες θα συνεργαστούν επίσης για το σχεδιασμό ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου επόμενης γενιάς, με το όνομα SSN-Aukus, και κατασκευασμένο με εξαρτήματα από κάθε χώρα, που θα μπει στην γραμμή παραγωγής στη δεκαετία του 2040.

Όλα αυτά θα απαιτήσουν μια τεράστια βιομηχανική προσπάθεια από την Αυστραλία, η οποία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο ναυπηγείο στην Αδελαΐδα και να δαπανήσει σημαντικά ποσά. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, ανακοίνωσε έτσι ότι η δαπάνη θα κυμανθεί μεταξύ 268 και 368 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (166 έως 228 δισεκατομμυρίων ευρώ) τα επόμενα 30 χρόνια. Είτε «η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της αυστραλιανής άμυνας», τόνισε ο Αλμπανέζε .

«Είναι νούμερα που κόβουν την ανάσα», γράφει η Sydney Morning Herald, η οποία ωστόσο επαινεί το «θάρρος» και τη «ριζοσπαστική ειλικρίνεια» του Αλμπανέζε.«Πρόκειται για μια θεραπεία- ηλεκτροσόκ για τους Αυστραλούς, σε μια προσπάθεια να τους αποκαλύψει μια τρομερή «αλήθεια»  : «δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά ούτε και σε ειρήνη », τονίζει η εφημερίδα του Σίδνεϊ .

Ενάντια στην Κίνα

Αν και η Κίνα δεν αναφέρθηκε άμεσα στη δημόσια συνάντηση, ο σκοπός της συμφωνίας των τριών είναι ξεκάθαρα να « αντιμετωπίσει την στρατιωτική επέκτασή του Πεκίνου στη ζώνη Ινδο-Ειρηνικού, αναφέρει το BBC.

Το Πεκίνο επικρίνει πάντως τη συμφωνία Aukus ,προειδοποιώντας ότι μπορεί να αναζωπυρώσει μια κούρσα εξοπλισμών, ενθαρρύνοντας μια «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» και υπονομεύοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Ράσελ του ινστιτούτου «Asia Society Policy», που επικαλείται η κινεζική South China Morning Post , «το πιο ανησυχητικό πράγμα για τους Κινέζους ηγέτες δεν είναι ότι  η Αυστραλία αποκτά πυρηνοκίνητα υποβρύχια, αλλά το γεγονός ότι μια « ευρωπαϊκή δύναμη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκεται βαθιά στην ασφάλεια της Ασίας».