H εξαφάνιση τον περασμένο του Μπάο Φαν – μεγάλου deal maker στον χώρο της τεχνολογίας- έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον σε ένα σχετικά πρόσφατο κινεζικό φαινόμενο: τους δισεκατομμυριούχους που… εξαφανίζονται. Ο ιδρυτής της China Renaissance Holdings, με λίστα πελατών που περιλαμβάνει τους διαδικτυακούς κολοσσούς Tencent, Alibaba και Baidu- θεωρείται εμβληματική μορφή στον κινεζικό τεχνολογικό κλάδο.
Η περίπτωση του Μπάο έχει ακολουθήσει ένα ένας καλοπερπατημένος δρόμος: εξαφανίστηκε για μέρες προτού η εταιρεία του ανακοινώσει ότι «συνεργάζεται σε μια έρευνα που διεξάγεται από ορισμένες αρχές στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». Όπως έχει γίνει επίσης σύνηθες, δεν έχει γίνει ακόμη καμία πληροφορία σχετικά με το ποιος κυβερνητικός φορέας διεξάγει την έρευνα, περί τίνος πρόκειται ή πού βρίσκεται ο κ. Μπάο.
Η υπόθεση του κ. Μπάο ακολούθησε μία γνωστή πορεία: εξαφανίστηκε για μέρες πριν η εταιρεία του ανακοινώσει ότι «συνεργάζεται σε μια έρευνα που διεξάγεται από ορισμένες αρχές στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».
Όπως είναι επίσης σύνηθες, δεν έχει γίνει ακόμη καμία πληροφορία γνωστή σχετικά με το ποιος κυβερνητικός φορέας διεξάγει την έρευνα, περί τίνος πρόκειται ή πού βρίσκεται ο κ. Μπάο.
Το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνισή του έρχεται μετά την παρόμοια εξαφάνιση αρκετών Κινέζων επιχειρηματιών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού της Alibaba, Τζακ Μα. Ενώ οι εξαφανισμένοι δισεκατομμυριούχοι τείνουν να τραβούν πολύ περισσότερη προσοχή, έχουν υπάρξει επίσης ορισμένες λιγότερο δημοσιοποιημένες περιπτώσεις Κινέζων πολιτών που αγνοούνται μετά τη συμμετοχή, για παράδειγμα, σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ή εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η εξαφάνιση του Μπάο έριξε για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας στις καταγγελίες ότι αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενισχύει τον έλεγχο της οικονομίας της Κίνας.
Ήρθε εν όψει του ετήσιου Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPC), στο οποίο ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα σχέδια για τη μεγαλύτερη αναθεώρηση εδώ και χρόνια του χρηματοοικονομικού ρυθμιστικού συστήματος της Κίνας.
Θα συσταθεί ένας νέος ρυθμιστικός φορέας για την επίβλεψη του χρηματοοικονομικού συστήματος. Οι αρχές δήλωσαν ότι αυτό θα κλείσει τα τρέχοντα κενά που προκαλούνται από το γεγονός ότι πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί παρακολουθούν διαφορετικές πτυχές των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Κίνας, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το χρονικό των εξαφανίσεων
Μόνο το 2015, τουλάχιστον πέντε στελέχη εξαφανίστηκαν για ένα διάστημα, συμπεριλαμβανομένου του Γκούο Γκουανγκτσανγκ, προέδρου του ομίλου Fosun International, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός στη Δύση για την ιδιοκτησία του αγγλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου της Premier League Wolverhampton Wanderers. Ο Γκούο εξαφανίστηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με την εταιρεία του να ανακοινώνει μετά την επανεμφάνισή του ότι βοηθούσε σε έρευνες.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Κινεζο-Καναδός επιχειρηματίας Σιάο Τσιανχουά μεταφέρθηκε από ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Χονγκ Κονγκ. Ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας και πέρυσι φυλακίστηκε για διαφθορά.
Τον Μάρτιο του 2020, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των ακινήτων Ρεν Ζικιάνγκ εξαφανίστηκε αφού αποκάλεσε τον Σι «κλόουν» για τον χειρισμό της πανδημίας. Αργότερα το ίδιο έτος, μετά από μια δίκη μιας ημέρας, ο . Ρεν καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες διαφθοράς.
Ο πιο υψηλού προφίλ εξαφανιζόμενος δισεκατομμυριούχος ήταν ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα. Ο τότε πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα εξαφανίστηκε στα τέλη του 2020 αφού επέκρινε τις κρατικές τράπεζες της χώρας.
Η προγραμματισμένη αρχική δημόσια εγγραφή της fintech εταιρείας του, Ant Group, αναβλήθηκε. Και παρά τη δωρεά σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (£ 8,4 δις) στο ταμείο «Common Prosperity», δεν έχει εμφανιστεί στην Κίνα για περισσότερα από δύο χρόνια. Δεν βαρύνεται με κάποιο αδίκημα. Το πού βρίσκεται ο Μα παραμένει αδιευκρίνιστο, αν και υπάρχουν αναφορές για παρουσία του στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και την Αυστραλία τους τελευταίους μήνες.
Η κινεζική κυβέρνηση επιμένει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον ορισμένων από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας είναι καθαρά για νομικούς λόγους και έχει δεσμευτεί να ξεριζώσει τη διαφθορά. Αλλά οι ενέργειες του Πεκίνου έρχονται επίσης στο πλαίσιο δεκαετιών απελευθέρωσης αυτού που είναι τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Αυτό το άνοιγμα βοήθησε στη δημιουργία μιας σειράς πολυδισεκατομμυριούχων που, με τον τεράστιο πλούτο τους, είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν σημαντική επιρροή.
Φρένο στην επιρροή των επιχειρήσεων
Τώρα, λένε ορισμένοι παρατηρητές, υπό τον Σι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει πίσω αυτή την εξουσία και επιτελεί το έργο με τρόπους που συχνά καλύπτονται από μυστήριο. Η θεωρία έχει ως εξής: Οι μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά η βιομηχανία τεχνολογίας, είδε τη δύναμή της να ενισχύνονται αισθητά υπό τις πολιτικές των προκατόχων του κ. Σι Τσιανγκ Τζεμίν και Χου Τζιντάο. Πριν από αυτό, η εστίαση του Πεκίνου ήταν στα παραδοσιακά κέντρα εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της βαριάς βιομηχανίας και των τοπικών κυβερνήσεων.
Διατηρώντας στενό έλεγχο σε αυτούς τους τομείς, ο Σι έχει διευρύνει την εστίασή του για να θέσει ακόμη περισσότερο την οικονομία υπό τον έλεγχό του. Η πολιτική του για την κοινή ευημερία έχει δει μεγάλες καταστολές σε μεγάλο μέρος της οικονομίας, με τη βιομηχανία της τεχνολογίας να βρίσκεται πάνω από όλα στο στόχαστρο.
«Μερικές φορές, αυτά τα περιστατικά ενορχηστρώνονται με τρόπο για να στείλουν ένα ευρύτερο μήνυμα, ιδιαίτερα σε μια συγκεκριμένη βιομηχανία ή ομάδα συμφερόντων», σχολίασε στο BBC ο Νικ Μάρο του Economist Intelligence Unit. «Στο τέλος της ημέρας, αντικατοπτρίζει μια προσπάθεια συγκέντρωσης του ελέγχου και της εξουσίας σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της οικονομίας, το οποίο ήταν βασικό χαρακτηριστικό του στυλ διακυβέρνησης του Σι την τελευταία δεκαετία», πρόσθεσε.
«Το Πεκίνο παραμένει επικεντρωμένο στη διασφάλιση ότι οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες και παίκτες δεν αναπτύσσουν τη δική τους ατζέντα και επιρροή, αφού αυτό θα καθιστούσε δύσκολο να τις χαλιναγωγήσουν και είναι πιο πιθανό να έρθουν σε αντίθεση με τις προτιμήσεις του Πεκίνου», δήλωσε ο Paul Triolo, επικεφαλής της πολιτικής για την Κίνα και την τεχνολογία στην παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία. είπε η Albright Stonebridge Group.
Επίσης, κλειδί για την Κοινή Ευημερία είναι το κράτος δικαίου και ότι οι κανόνες πρέπει να ισχύουν τόσο για πλούσιους όσο και για φτωχούς. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η πολιτική στοχεύει στη μείωση του διευρυνόμενου χάσματος πλούτου, το οποίο πολλοί συμφωνούν ότι είναι ένα μείζον ζήτημα που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η χώρα έχει δει αυξανόμενη ανισότητα – και ο κ. Σι λέγεται ότι αντιμετωπίζει πιέσεις από στελέχη που θέλουν επιστροφή στις ρίζες του κόμματος.