Ρωσικές επιθέσεις σημειώνονται το πρωί της Πέμπτης σε πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία, από το Χάρκοβο στα βόρεια μέχρι την Οδησσό στα νότια και το Ζιτομίρ στα δυτικά. Πέντε νεκροί στην περιφέρει Λβιβ. Εκρήξεις και στο Κίεβο. Διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές αλλά και στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Πέντε νεκροί στη Λβιβ
Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιφέρεια Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. «Κάτοικοι της περιφέρειας Λβιβ, ο αεροπορικός συναγερμός κράτησε για τέσσερις ώρες σήμερα το βράδυ… Στην περιοχή Ζολότσιβ, ένας εχθρικός πύραυλος έπεσε σε κατοικημένη περιοχή. Ξεκίνησε φωτιά. Έχει ήδη σβήσει», έγραψε σε ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι.
Ο Μαξίμ Κοζίτσκι στην αρχική του ανάρτηση έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς (ενήλικες, δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Σε νεότερό του ωστόσο μήνυμα ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε πέντε.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της πτώσης του πυραύλου στην περιοχή Ζολότσιβαυξήθηκε σε πέντε. Κάτω από τα ερείπια βρέθηκε η σορός ενός άλλου άνδρα, γεννημένου το 1963. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους», έγραψε.
Το 40% του Κιέβου χωρίς θέρμανση
Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο. «Εκρήξεις στη συνοικία Χολοσίβσκι της πρωτεύουσας. Όλες οι υπηρεσίες σπεύδουν επιτόπου», ανέφερε ο Κλίτσκο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Η συνοικία στην οποία αναφέρθηκε ο Κλίτσκο βρίσκεται σε νότιο τομέα της πόλης.
Λίγο αργότερα έκανε λόγο για νέα έκρηξη σε δυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, με δύο τραυματίες. «Κι άλλη έκρηξη στην πρωτεύουσα. Συνοικία Σιατόσιν. Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας σπεύδουν επιτόπου. Οχήματα έχουν πάρει φωτιά στην αυλή κατοικίας», ανέφερε μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως δύο άνθρωποι στη συνοικία τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο όπου τους προσφέρονται περιποιήσεις.
Από τις επιθέσεις επλήγη εγκατάσταση ηλεκτρικού ρεύματος στο Κίεβο, με αποτέλεσμα το 40% της ουκρανικής πρωτεύουσας να μείνει χωρίς θέρμανση, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχός της. Στην πόλη το θερμόμετρο δείχνει 4 βαθμούς Κελσίου. «Μετά την πυραυλική επίθεση, λόγω έκτακτων διακοπών ρεύματος, το 40% των καταναλωτών της πρωτεύουσας είναι αυτή τη στιγμή χωρίς θέρμανση. Η παροχή νερού λειτουργεί κανονικά», έγραψε ο Κλίτσκο στο Telegram.
Πλήγματα σε Οσησσό και Χάρκοβο
Νωρίτερα, στην περιφέρεια της Οδησσού, ο αξιωματούχος Μαξίμ Μαρτσένκο ανέφερε πως «πύραυλοι έπληξαν την περιφερειακή ενεργειακή υποδομή και προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών», μιλώντας για «μαζικό πυραυλικό πλήγμα». Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, πρόσθεσε.
«Ο εχθρός προχώρησε σε περίπου δεκαπέντε πλήγματα στην πόλη και στην περιφέρεια» του Χάρκοβο, ανέφερε ο περιφερειακός αξιωματούχος Ολέγκ Σινεχούμποφ μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είπε, στόχος ήταν εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας και ένα κτίριο κατοικιών.
Άλλες περιοχές που επλήγησαν είναι η Βιννίτσια και η Ρίβνε στα δυτικά και η Ντνίπρο και η Πολτάβα στα κεντρικά.
Διακοπή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω ρωσικού πυραυλικού πλήγματος, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία Energoatom.
Από την πλευρά τους οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της επαρχίας Ζαπορίζια κατήγγειλαν ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό οφείλεται σε «προβοκάτσια».
«Η τελευταία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης κόπηκε λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες» του ρωσικού στρατού, επεσήμανε η Energoatom. «Αυτή τη στιγμή ο σταθμός (…) πέρασε σε κατάσταση ‘black out’ για έκτη φορά μετά την κατοχή», πρόσθεσε η Energoatom.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί 18 γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ προκειμένου να διασφαλιστεί η βασική λειτουργία του σταθμού. «Υπάρχει αρκετό καύσιμο για δέκα ημέρες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει», υπογράμμισε. «Αν δεν αποκατασταθεί η εξωτερική τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού με ηλεκτρική ενέργεια, ενδέχεται να σημειωθεί ατύχημα που θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στις 4 Μαρτίου 2022, εννέα ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Ο σταθμός, που πριν από την εισβολή παρήγε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε να λειτουργεί τις πρώτες ημέρες μετά την κατοχή, παρά τους βομβαρδισμούς. Τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε κανένας από τους έξι αντιδραστήρες VVER-1000, που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, δεν παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά ο σταθμός παραμένει συνδεδεμένος με το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας και καταναλώνει ηλεκτρικό για τις ανάγκες του.
Στο παρελθόν η Energoatom είχε προειδοποιήσει ότι η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα οδηγούσε «σε σταδιακή κατάρρευση των συστημάτων και του εξοπλισμού του».
Οι τελευταίες επιθέσεις πραγματοποιούνται καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες για την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, με τον γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο οι Ρώσοι να καταλάβουν τις επόμενες ημέρες την πόλη.
Στο μεταξύ, η Διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς, υποστήριξε την Τετάρτη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ενδέχεται να σχεδιάζει να τραβήξει τον πόλεμο για χρόνια. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η Ρωσία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να εξαπολύσει μεγάλες νέες επιθέσεις φέτος.
naftemporiki.gr