Skip to main content

Ουκρανία: Οι «μακροπρόθεσμες προοπτικές ειρήνης» στο επίκεντρο συζητήσεων Μακρόν – Μπάιντεν

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη «συνεργασία τους» στην «περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού».

Για τις «προοπτικές επιστροφής της ειρήνης στην Ευρώπη μακροπρόθεσμα», συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη προς την Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να προσφέρουν στην Ουκρανία την απαραίτητη στρατιωτική στήριξη, για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να αποτύχει η ρωσική επιθετικότητα».

Ο Μακρόν «αναφέρθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του στις προοπτικές για μια επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη μακροπρόθεσμα. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κυρίως τις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να δοθούν στην Ουκρανία», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Στόχος της γαλλικής διπλωματίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι να βρεθεί τελικά μια λύση στη σύγκρουση έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Ο Μακρόν έχει δεχθεί συχνά επικρίσεις από αυτούς – κυρίως την Ουκρανία και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης – που θεωρούν πρόωρο να γίνεται λόγος για διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Μακρόν και Μπάιντεν αναφέρθηκαν και στην αμερικανική βιομηχανική πολιτική, την οποία ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «υπερβολικά επιθετική» έναντι της Ευρώπης κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον στο τέλος του 2022.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη «συνεργασία τους» στην «περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού», καθώς και «τις κοινές προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εις βάρος της διεθνούς τάξης», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP