Την εξάπλωση των τοξικών αερίων προσπαθούν να ελέγξουν οι πυροσβέστες στην πόλη Κότσι της νότιας Ινδίας, ύστερα από την ανάφλεξη μιας χωματερής πριν από πέντε ημέρες. Μετά την πυρκαγιά, η περιοχή καλύφθηκε από πυκνή ομίχλη πνίγοντας τους κατοίκους, όπως μεταδίδει το CNN.
Η χωματερή Brahmapuram στην Κεράλα είναι το τελευταίο «βουνό σκουπιδιών» της χώρας που πήρε φωτιά, προκαλώντας επικίνδυνη θερμότητα και εκπομπές μεθανίου. Οι αρχές συμβούλευσαν τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να φορούν μάσκες προσώπου N95 αν βγουν έξω. Τα σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν τη Δευτέρα λόγω της ρύπανσης, δήλωσαν οι αρχές.
Η πυρκαγιά ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Κεράλα. Η αιτία δεν έχει εξακριβωθεί, αλλά οι πυρκαγιές σε χωματερές μπορεί να προκληθούν από εύφλεκτα αέρια που προέρχονται από την αποσύνθεση των σκουπιδιών. Εικόνες και βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αξιωματούχοι έδειχναν εργάτες να τρέχουν να σβήσουν τις φλόγες που φούντωναν και έκαναν πυκνά σύννεφα τοξικού καπνού να υψώνονται ψηλά στον ουρανό.
Ενώ η πυρκαγιά έχει σε μεγάλο βαθμό σβήσει, ένα πυκνό σύννεφο καπνού και αερίων μεθανίου εξακολουθεί να καλύπτει την περιοχή, μειώνοντας την ορατότητα και την ποιότητα του αέρα της πόλης, ενώ εκπέμπει μια παρατεταμένη, έντονη οσμή. Ορισμένοι πυροσβέστες είχαν λιποθυμήσει από τις αναθυμιάσεις, δήλωσε η πυροσβεστική υπηρεσία. Το ανώτατο δικαστήριο της Κεράλα δήλωσε ότι θα εξετάσει την υπόθεση την Τρίτη.
Η Ινδία παράγει περισσότερο μεθάνιο από τις χωματερές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με το GHGSat, το οποίο παρακολουθεί τις εκπομπές μέσω δορυφόρων. Το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο συχνό αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα – αλλά συμβάλλει περισσότερο στην κλιματική κρίση επειδή παγιδεύει περισσότερη θερμότητα.
Αλλά ενώ η Ινδία θέλει να μειώσει την παραγωγή μεθανίου, δεν έχει ενταχθεί στις 150 χώρες που έχουν υπογράψει την Παγκόσμια Δέσμευση για το μεθάνιο, μια συμφωνία για τη συλλογική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά τουλάχιστον 30% από τα επίπεδα του 2020 έως το 2030. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μείωση αυτή θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,2% – και να βοηθήσει τον κόσμο να επιτύχει τον στόχο του να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Οι χωματερές της Ινδίας
Το Brahmapuram είναι μόνο μία από τις περίπου 3.000 ινδικές χωματερές, που ξεχειλίζουν από σάπια απόβλητα που εκπέμπουν τοξικά αέρια. Η χωματερή που τέθηκε σε λειτουργία το 2008, εκτείνεται σε 16 στρέμματα, σύμφωνα με έκθεση του 2020 από τη Διεθνή Αστική Συνεργασία, ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εν λόγω χωματερή δέχεται περίπου 100 μετρικούς τόνους πλαστικών αποβλήτων κάθε μέρα, προσθέτει η μελέτη, εκ των οποίων μόνο το 1% περίπου είναι κατάλληλο για ανακύκλωση. Το υπόλοιπο 99% απορρίπτεται ως σωρός στον χώρο.
naftemporiki.gr