Skip to main content

Οι πτήσεις στο Κατάρ βάζουν σε μπελάδες την Κομισιόν

Το Κατάρ βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο ενός σκανδάλου δωροδοκίας που εμπλέκει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Κατάρ πλήρωνε για πτήσεις business class και λογαριασμούς σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία για  αξιωματούχους της ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονταν συμφωνία πτήσεων με το Εμιράτο, αποκαλύπτει το Politico.

Η Κομισιόν πρέπει να απαντήσει σε άβολα ερωτήματα σχετικά με τις δωρεάν πτήσεις και τους πληρωμένους λογαριασμούς ξενοδοχείων του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών -δηλαδή του ανώτατου αξιωματούχου υπό την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ Αντίνα Βαλεάν.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Εμιλι Ο’ Ράϊλι σε επιστολή της προς την επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία «χειρίζεται αιτήματα για επαγγελματικά ταξίδια από το ανώτερο προσωπικό της που πληρώνονται από τρίτους». Ταυτόχρονα, η Εμιλι Ο’ Ράϊλι ζητά από την Επιτροπή να αλλάξει τους κανόνες της και να αποκαλύψει τα έξοδα ταξιδιού που καταβάλλονται από τρίτους.

Σύμφωνα με το Politico, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών  είχε πετάξει σε business class με την Qatar Airways δωρεάν αρκετές φορές από το 2015. Τέσσερις από αυτές τις πτήσεις πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή ομάδες κοντά στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλύφθηκαν και τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Επιτροπή της ΕΕ διαπραγματευόταν συμφωνία πτήσεων με το Κατάρ.

Αυτό «εγείρει το εύλογο ζήτημα της πιθανής αθέμιτης επιρροής στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα», τόνισε η Εμιλι Ο’ Ράϊλι.

Το Κατάρ βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο ενός σκανδάλου δωροδοκίας που εμπλέκει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η χώρα κατηγορείται ότι επηρεάζει πολιτικές αποφάσεις. Αρκετοί ευρωβουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση ως ύποπτοι για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ, ο αξιωματούχος στην παρούσα υπόθεση τήρησε όλους τους ισχύοντες κανόνες. Αντίστοιχα, ως επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης, είναι υπεύθυνος για την εξέταση πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων σε υποθέσεις που τον αφορούν προσωπικά. Ταυτόχρονα, η αρχή ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυστηροποιήσει τους υφιστάμενους κανόνες. Στο μέλλον, τα έξοδα ταξιδιών θα πρέπει να γίνονται δεκτά από τρίτους μόνο εάν προέρχονται από τα Ηνωμένα Έθνη, την G7 ή την G20.

Στην επιστολή της, η Διαμεσολαβήτρια εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά της για προηγούμενη δήλωση της Επιτροπής της ΕΕ ότι δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων επειδή ο Γενικός Διευθυντής δεν ήταν μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας. «Το κοινό δεν πρέπει να κάνει αυτή τη διάκριση», είπε η Εμιλι Ο’ Ράϊλι  ζητώντας απάντηση έως τις 3 Ιουνίου.