Skip to main content

Κίνα: Αν οι ΗΠΑ δεν πατήσουν φρένο, πάμε για σύγκρουση

Ωμή επίπληξη των ΗΠΑ από τον Σι και ηχηρό καμπανάκι από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών. Οι τόνοι ανεβαίνουν.

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να ανεβάζει αυτή τη φορά τους τόνους. Ο Σι Τζινπίνγκ κατήγγειλε ευθέως την Ουάσιγκτον για πολιτική «ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του, προειδοποίησε για πλήρη εκτροχιασμό των σχέσεων και σύγκρουση.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, δήλωσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει το ορθολογικό μονοπάτι και προειδοποίησε για σύγκρουση εάν οι ΗΠΑ δεν «πατήσουν φρένο».

Ο Τσιν, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, είπε ότι η Κίνα θα «επιδιώξει μια υγιή και σταθερή σχέση με τις ΗΠΑ».

Ωστόσο, είπε ότι η έκκληση της κυβέρνησης Μπάιντεν για «να δημιουργηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα και να μην επιδιώκεται σύγκρουση» σημαίνει για τους Αμερικανούς απλώς ότι η Κίνα δεν πρέπει να απαντά με λόγια ή με πράξεις όταν δέχεται επίθεση». «Αυτό δεν είναι δυνατό», είπε ο Τσιν.

«Εάν οι ΗΠΑ δεν πατήσουν φρένο αλλά συνεχίσουν να επιταχύνουν σε λάθος μονοπάτι, κανένας αριθμός προστατευτικών κιγκλιδωμάτων δεν μπορεί να αποτρέψει τον εκτροχιασμό και σίγουρα θα υπάρξει σύγκρουση», προειδοποίησε.

Η Ταϊβάν και το μπαλόνι

Ήταν η πρώτη συνέντευξη Τύπου για τον Τσιν από τότε που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Όσον αφορά την Ταϊβάν, επανέλαβε ότι το θέμα είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Το Πεκίνο θεωρεί το δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο νησί μέρος της επικράτειάς του.

Ο Τσιν είπε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν είναι η πρώτη κόκκινη γραμμή των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας που δεν πρέπει να ξεπεραστεί.

«Οι ΗΠΑ ενήργησαν με το τεκμήριο της ενοχής», είπε, σχετικά με το περιστατικό με το μπαλόνι τον περασμένο μήνα. Επανέλαβε δε ότι το όχημα ήταν μη επανδρωμένο και υπόκειται σε δυνάμεις πέρα από τον έλεγχο του Πεκίνου.

«Παράδειγμα οι σχέσεις Κίνας – Ρωσίας»

Ο Τσιν παρουσίασε επίσης την Τρίτη τις σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα ως παράδειγμα για τις σχέσεις με άλλες χώρες.

Είπε ότι «οι μεγάλες χώρες» πρέπει να εξετάσουν εάν επιδιώκουν «αποκλειστικά πολιτικά μπλοκ» ή «υποστηρίζουν τη φιλία».

Ο Τσιν είπε ότι οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας δεν αποτελούν απειλή για καμία χώρα, ούτε υπόκεινται σε οποιαδήποτε παρέμβαση από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

«Όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος τόσο πιο επιτακτική είναι ανάγκη Κίνα και Ρωσία να προωθούν σταθερά τις σχέσεις τους», είπε ο Τσιν σύμφωνα με την επίσημη αγγλική μετάφραση που παρουσιάζει το CNBC.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια ενός ανασχηματισμού του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο, ο Τσιν διορίστηκε και στην κεντρική επιτροπή του κόμματος.

naftemporiki.gr