Skip to main content

Ψηφιακοί ακτιβιστές βοηθούν επιζώντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία να βρουν καταφύγιο

CNN

Την ώρα που οι θερμοκρασίες είναι τσουχτερές, μια ομάδα ψηφιακών ακτιβιστών δημιούργησε το TakeShelter για τους επιζώντες του σεισμού

Τους επιζώντες του καταστροφικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία προσπαθούν να βοηθήσουν πέντε ψηφιακοί ακτιβιστές. Πώς το κάνουν αυτό; Δημιούργησαν έναν ιστότοπο για να τους διευκολύνουν να εξασφαλίσουν στέγη, καθώς μετά τον σεισμό εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι εν μέσω «τσουχτερών» θερμοκρασιών λόγω του χειμώνα.

Μόλις 48 ώρες αφότου ο σεισμός μετέτρεψε πόλεις σε ερείπια, ο Avi Schiffmann δημιούργησε το TakeShelter, έναν ιστότοπο που συνδέει τους εκτοπισμένους με οικοδεσπότες σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν τα σπίτια τους ως καταφύγιο. «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παγώνουν αυτή τη στιγμή στο χειμωνιάτικο κρύο χωρίς στέγη», σημείωσε ο 20χρονος Schiffmann στο CNN. «Το TakeShelter ξαναβάζει τη δύναμη στα χέρια των εκτοπισμένων από τον σεισμό, επιτρέποντάς τους να βρουν καταφύγιο τώρα αντί να περιμένουν στο κρύο ή σε υπερπλήρη κέντρα αρωγής».

Σημειώνεται ότι ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου, άφησε πίσω περίπου 50.000 νεκρούς. Την ίδια στιγμή πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι μόνο στη Συρία χρειάζονται βοήθεια για στέγαση, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Schiffmann συνεργάστηκε με τέσσερις άλλους μηχανικούς λογισμικού – τους 19χρονους Krish Shah, Adrian Gri και Will Depue, και τον Anant Sinha, 21 ετών – για να ξεκινήσει το TakeShelter. Ο ιστότοπος κυκλοφόρησε μέσω του InternetActivism, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ίδρυσαν για την ανάπτυξη ψηφιακών ανθρωπιστικών εργαλείων, όπως ιστότοποι και εφαρμογές, «για να βοηθήσουν όσους πλήττονται από την αδικία, την καταστροφή και τον εκτοπισμό». «Η γενιά μας συχνά αισθάνεται εγκλωβισμένη μεταξύ της απελπισμένης επιθυμίας να βοηθήσουμε και της αίσθησης ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», δήλωσε η Depue στο CNN. «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που βλέπουμε πραγματικούς ανθρώπους να βρίσκουν το καταφύγιο που χρειάζονται στην πλατφόρμα μας».

REUTERS/Firas Makdesi

Πώς λειτουργεί το TakeShelter

Οι άνθρωποι που επιθυμούν να ανοίξουν τα σπίτια τους σε εκτοπισμένους επιζώντες του σεισμού μπορούν να εγγραφούν στο TakeShelter.org και να δημοσιεύσουν μια δημόσια καταχώριση. Οι εκτοπισμένοι επιζώντες του σεισμού, με τη σειρά τους, μπορούν να αναζητήσουν στον ιστότοπο κοντινές οικογένειες υποδοχής.

Εκτός από τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εθελοντές βρίσκονται επί τόπου για να βρουν εκτοπισμένους ανθρώπους και να τους συνδέσουν άμεσα με οικοδεσπότες μέσω της ιστοσελίδας. Άλλες τουρκικές ομάδες, ακτιβιστές και άνθρωποι με επιρροή προωθούν επίσης το TakeShelter μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και από στόμα σε στόμα, δήλωσε ο Schiffmann. Περισσότερες από 100 οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τον σεισμό έχουν ήδη βρει καταφύγιο μέσω της ιστοσελίδας, η οποία έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα τουρκικά και τα αραβικά, σύμφωνα με τον Schiffmann.

«Φροντίσαμε πολύ να σχεδιάσουμε τον ιστότοπο ώστε να είναι εύχρηστος, επειδή καταλαβαίνουμε ότι οι χρήστες μας είναι συχνά αγχωμένοι, σε μια νέα τοποθεσία και βιαστικοί», τόνισε ο Schiffmann, ο οποίος πριν από έναν χρόνο δημιούργησε το Ukraine Take Shelter μετά τη ρωσική εισβολή. Αυτός ο ιστότοπος έχει συνδέσει 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες με οικοδεσπότες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Schiffmann.

Οι επιζώντες βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τα δέντρα – Ορισμένοι έχουν σκηνές

Οι εικόνες που έχουν ακολουθήσει της καταστροφής στη Συρία και την Τουρκία έχουν συγκλονίσει. Ο Mouaz Moustafa, εργαζόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια, έχει δει πτώματα, παιδιά που ζουν κάτω από δέντρα, οικογένειες που θρηνούν και παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή σε τσουχτερές θερμοκρασίες και δρόμους γεμάτους από επιζώντες, που τώρα είναι άστεγοι και δεν έχουν πού να πάνε. «Εκατομμύρια βρίσκονται στους δρόμους και θα πεθάνουν στο κρύο αν δεν έχουν καταφύγιο», σημείωσε. «Οι τυχεροί έχουν μια σκηνή, ακόμα κι αν είναι μια φρικτή σκηνή. Αν έχουν τουλάχιστον έναν μουσαμά, θεωρούνται τυχεροί».

REUTERS/Suhaib Salem

Ποιος κίνδυνος ελλοχεύει

Ωστόσο, όταν συνδυάζεται μια ψηφιακή πλατφόρμα, όπου ο καθένας μπορεί να εγγραφεί, με μια κρίση που αφορά ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και σε απελπιστικές συνθήκες, υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος ασφάλειας. Διεθνείς οργανισμοί όπως η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι οι πρόσφυγες και άλλοι βίαια εκτοπισμένοι άνθρωποι αποτελούν «εύκολο στόχο για τους διακινητές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την επισφάλεια της κατάστασής τους για να τους εκμεταλλευτούν».

Για να μετριαστεί ο κίνδυνος και να διατηρηθεί η ασφάλεια του ιστότοπου και των εκτοπισμένων ανθρώπων που τον χρησιμοποιούν, οι υποδοχείς υποβάλλονται σε υποχρεωτικούς ελέγχους επαλήθευσης της ταυτότητάς τους, λαμβάνοντας μια ζωντανή φωτογραφία της κρατικής τους ταυτότητας, την οποία οι συντονιστές στη συνέχεια διασταυρώνουν με μια ζωντανή φωτογραφία του προσώπου τους. Το TakeShelter περιλαμβάνει προειδοποιήσεις σε κάθε καταχώριση για να καθοδηγήσει τους πρόσφυγες σχετικά με το πώς να ερευνούν με ασφάλεια έναν οικοδεσπότη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ειδοποιούν την οικογένεια και τους φίλους τους σχετικά με το σε ποιον μένουν και πώς να αναγνωρίζουν πιθανές επικίνδυνες ενδείξεις. Ο ιστότοπος παρέχει επίσης τοπικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης καθώς και τη γραμμή άμεσης βοήθειας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για άμεση βοήθεια.

«Πολλοί δεν θα επιβιώσουν ούτε μια μέρα»

REUTERS/Ronen Zuluv

«Όταν βλέπω ζωές να σώζονται μέσω του έργου μας, θέλω να πιστεύω ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα στις μελλοντικές γενιές να ζήσουν», υπογράμμισε ο Schiffmann. «Όταν οι άνθρωποι έχουν ασφαλές καταφύγιο, μπορούν να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση της ζωής τους, να βρουν νέες θέσεις εργασίας, να εγκατασταθούν σε νέες τοποθεσίες, να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ελπίζω ότι το TakeShelter θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ζήσουν ολοκληρωμένες ζωές που διαφορετικά μπορεί να μην είχαν». Η προσπάθειά του να ανακαλύψει τρόπους να γεφυρώσει την ανθρωπιστική βοήθεια με την τεχνολογία μετά από καταστροφές όπως ο σεισμός είναι αυτή που τον οδήγησε στη γνωριμία με τους συνιδρυτές του στο InternetActivism στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και οι πέντε τους έκαναν ένα διάλειμμα από τα πανεπιστήμιά τους για να σχεδιάσουν τη μη κερδοσκοπική οργάνωση, την οποία εγκαινίασαν το 2022.

naftemporiki.gr