Skip to main content

Ουκρανία: Ασήμαντα εδαφικά κέρδη για τη Ρωσία προβλέπει ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

REUTERS/Yan Dobronosov

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προσφέρει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρωσία δεν θα αποκομίσει αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία στο κοντινό μέλλον, εκτιμά ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κόλιν Καλ.

Παρότι δεν κατάφερε να καταλάβει το Κίεβο στην πρώτη φάση της εισβολής και κατέγραψε αρκετές αποτυχίες στο πεδίο των μαχών, ο ρωσικός στρατός ελέγχει σήμερα περίπου το 1/5 της ουκρανικής επικράτειας. Το Κίεβο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διαλόγου με τη Μόσχα, αξιώνοντας την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από όλη την Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας – στα σύνορα του 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων περιγράφει την κατάσταση ως «εξαιρετικά τεταμένη».

«Ενδεχομένως να δείτε μικρά τμήματα εδάφους να αλλάζουν χέρια τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι Ρώσοι θα μπορούσαν να σαρώσουν την Ουκρανία και να αποκομίσουν σημαντικά εδαφικά κέρδη σε ορίζοντα ενός χρόνου», είπε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κόλιν Καλ ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιβλέπει τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προσφέρει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων – παραδίδοντας μεταξύ άλλων UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), συστήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα του Κιέβου για παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ο Κόλιν Καλ ρωτήθηκε επανειλημμένως από μέλη της επιτροπής για το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Εκτίμησε πως θα χρειάζονταν 18-24 μήνες για να παραδοθούν τα πρώτα F-16 στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι μεταξύ των τριών πρώτων προτεραιοτήτων» των Ουκρανών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters