Skip to main content

Το εγχειρίδιο του πολέμου- Οι ρωσικές δυνάμεις αντιγράφουν τη Wagner;

EPA/OLEG PETRASYUK

Οι Ρώσοι προσπαθούν να προσαρμόσουν τις δυνάμεις ελιγμού σε μικρότερους και πιο ευέλικτους στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις εφαρμόζουν νέες τακτικές επίθεσης, σύμφωνα με ρωσικό στρατιωτικό εγχειρίδιο που περιήλθε στην κατοχή των ουκρανικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αξιωματικό του στρατού του Κιέβου o οποίος στις 26 Φεβρουαρίου δημοσίευσε φωτογραφία ενός καταγεγραμμένου ρωσικού εγχειριδίου, στο γραπτό περιγράφονται λεπτομερώς οι τακτικές ενός νεοσύστατου αποσπάσματος εφόδου, το οποίο συνιστά μία μονάδα μεγέθους τάγματος που έχει βελτιστοποιηθεί για να πραγματοποιεί μετωπικές επιθέσεις σε οχυρωμένες περιοχές.

Ο σχηματισμός της συγκεκριμένης μονάδας φέρεται να διαθέτει έξι κύρια άρματα μάχης T-72, 12 οχήματα μάχης πεζικού, εκτοξευτές θερμοβαρικών πυραύλων, αντιαρματικά κατευθυνόμενα πυραυλικά συστήματα, ρυμουλκούμενο πυροβολικό και αυτοκινούμενους όλμους.

Η μονάδα φαίνεται να αποτελείται από τρεις ομάδες εφόδου και ένα τμήμα αρμάτων μάχης. Κάθε ομάδα επίθεσης έχει βάση διοίκησης, δύο «διμοιρίες» επίθεσης (με πολύ χαμηλότερη δύναμη διμοιρίας από το συνηθισμένο), μια ομάδα UAV, μια ομάδα τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (AFV), μια διμοιρία υποστήριξης πυρός και μια διμοιρία υποστήριξης πυροβολικού, ένα τμήμα εφεδρείας και ένα τμήμα  ιατρικής εκκένωσης. Κάθε ομάδα εργάζεται με ένα άρμα μάχης και τέσσερα οχήματα πεζικού BMP/BMD-2, με αντιαρματικούς εκτοξευτές, βαριά πολυβόλα και όλμους.

Ο Ουκρανός έφεδρος αξιωματικός παρατήρησε ότι οι «διμοιρίες» επίθεσης 12 έως 15 ατόμων, χωρισμένες σε ομάδες των τριών ατόμων, είναι τα κύρια στοιχεία ελιγμού του σχηματισμού.

Η μονάδα φέρεται να διεξάγει επιθέσεις μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό από τη στιγμή που αρχίζουν τα πυρά του πυροβολικού σε ανοιχτές οχυρωμένες θέσεις, με τον διοικητή της διμοιρίας να ελέγχει τα βλήματα όλμων.

Σχολιάζοντας το Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) αναφέρει ότι το εγχειρίδιο υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να προσαρμόσουν τις δυνάμεις ελιγμού σε μικρότερους και πιο ευέλικτους στρατιωτικούς σχηματισμούς, από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στις προηγούμενες φάσεις στον πόλεμο.

«Το εγχειρίδιο υποδεικνύει ότι ο ρωσικός στρατός καταφεύγει στην χρήση μιας μορφής απλοποιημένου συνδυασμένου οπλικού πολέμου που πιθανότατα έχει περιοριστεί για να αντισταθμίσει τη συνολική υποβάθμιση του ρωσικού ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, η οποία είναι ευκολότερη για το άπειρο και ανεκπαίδευτο προσωπικό που τοποθετείται σε τέτοια αποσπάσματα», σημειώνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πιθανόν γίνεται προσπάθεια να υιοθετηθούν πρακτικές που χρησιμοποιούνται από την ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner στην πόλη Μπαχμούτ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Εκτιμούν πάντως ότι τακτικές αυτού του είδους είναι πιθανό να σπαταλήσουν τη ρωσική μαχητική ισχύ και να μην αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα συμβατικά ουκρανικά τάγματα και ταξιαρχίες.

«Τα αποσπάσματα εφόδου μπορεί να είναι σε θέση να αποκομίσουν τακτικά κέρδη, με κόστος, λόγω της απλότητάς τους, αλλά πιθανότατα θα κορυφωθούν γρήγορα λόγω του μικρού τους μεγέθους και των φθοροποιών τακτικών τους. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να κάνουν γρήγορα επιχειρησιακά σημαντικές προόδους με αυτόν τον σχηματισμό», καταλήγουν.

naftemporiki.gr