Skip to main content

Χειμερινή καταιγίδα σαρώνει τις ΗΠΑ – Χιλιάδες πολίτες χωρίς ρεύμα

REUTERS/Nick Oxford

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί στις ανώτερες μεσοδυτικές πολιτείες αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Μια χειμωνιάτικη καταιγίδα που έφερε πρωτοφανή χιόνια στη νότια Καλιφόρνια κινήθηκε ανατολικά, φέρνοντας μαζί της ανεμοστρόβιλους και ισχυρούς ανέμους. Οι κάτοικοι της Οκλαχόμα, του Κάνσας, του Μιζούρι και του Τέξας κλήθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο.

Υπήρξαν αναφορές για κατεστραμμένα σπίτια και γκρεμισμένα καλώδια ηλεκτροδότησης, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ρεύμα. Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί στις ανώτερες μεσοδυτικές πολιτείες αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

REUTERS/Nick Oxford

Οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας έχουν ήδη αντιμετωπίσει μαζικές διακοπές ρεύματος, πλημμύρες και κλείσιμο τόσο αυτοκινητοδρόμων όσο και παραλιών καθώς η καταιγίδα σάρωσε την αμερικανική πολιτεία. Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι – πολλοί από αυτούς στην περιοχή του Λος Άντζελες – δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μετά από ημέρες σφοδρών ανέμων.

Από τη Δευτέρα, περίπου 43.900 σπίτια στην Καλιφόρνια παραμένουν χωρίς ρεύμα. Επιπλέον 52.970 ήταν επίσης χωρίς ρεύμα στη Νεβάδα, το Τέξας, την Οκλαχόμα και το Μιζούρι, καθώς η καταιγίδα κινήθηκε βορειοανατολικά.

Στην Οκλαχόμα, επτά ανεμοστρόβιλοι αναφέρθηκε ότι έπληξαν την πολιτεία αργά την Κυριακή. Πλάνα εμφανίστηκαν που έδειχναν αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και σπίτια με καταρρεύσεις στις στέγες λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν τουλάχιστον 12 τραυματισμούς που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία προέβλεψε ότι ένας «βαθύς κυκλώνας μεσαίου γεωγραφικού πλάτους» θα πλήξει τμήματα των μεσοδυτικών πολιτειών, φέρνοντας μαζί του βροχές και καταιγίδες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC