Skip to main content

Μεταναστευτικό: 12 νεκρά παιδιά στο ναυάγιο της Ιταλίας -17.000 άνθρωποι «χάθηκαν» στην κεντρική Μεσόγειο, από το 2014

REUTERS TV via REUTERS

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, στο σκάφος επέβαιναν περίπου 120 άτομα ενώ οι πυροσβεστικές αρχές έκαναν λόγο για «πάνω από 200 άτομα».

Τους 59 έφτασε μέχρι στιγμής,  ο αριθμός των καταγεγραμμένων νεκρών του ναυαγίου με μετανάστες από την Τουρκία, όταν το  ξύλινο ιστιοφόρο που τους μετέφερε συνετρίβη σε βράχους στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Καλαβρίας στην Ιταλία. Ανάμεσά τους και 12 παιδιά, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους η υφυπουργός Εσωτερικών Βάντα Φέρο.

Το θανατηφόρο περιστατικό ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη και την Ιταλία, όπου η πρόσφατα εκλεγμένη δεξιά κυβέρνηση εισήγαγε σκληρούς νέους νόμους για φιλανθρωπικές οργανώσεις διάσωσης μεταναστών, κάτι που έχει προκαλέσει κριτική από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους.

Η Μανουέλα Κούρα αξιωματούχος της επαρχιακής κυβέρνησης τόνισε στο Reuters ότι 81 άνθρωποι έχουν διασωθεί, με τους 20 να νοσηλεύονται, εκ των οποίων ένα άτομο στην εντατική.

Καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξακολουθούσαν να επιχειρούν έρευνες στη θάλασσα και την ακτογραμμή εν μέσω θυελλωδών καιρικών συνθηκών, η Κούρα ανέφεραν ότι οι επιζώντες είπαν ότι περίπου 140 με 150 επέβαιναν στο σκάφος – υποδηλώνοντας ότι κάποιοι μετανάστες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, στο σκάφος επέβαιναν περίπου 120 άτομα ενώ οι πυροσβεστικές αρχές έκαναν λόγο για «πάνω από 200 άτομα».

Το πλοίο,  είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σμύρνης «πριν από περίπου τέσσερις ημέρες» και εντοπίστηκε για πρώτη φορά περίπου 74 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή αργά το Σάββατο από ένα αεροπλάνο που διαχειρίζεται η υπηρεσία συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex, ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία.

Σκάφη περιπολίας κινητοποιήθηκαν για να το αναχαιτίσουν, αλλά οι έντονες καιρικές συνθήκες τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στο λιμάνι, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οι αρχές κινητοποίησαν μονάδες έρευνας κατά μήκος της ακτογραμμής.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 17.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή δεν βρέθηκαν ποτέ στην κεντρική Μεσόγειο από το 2014.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 14.000 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με περίπου 5.200 την ίδια περίοδο πέρυσι και 4.200 το 2021.

«Φρικιαστικό θέαμα»

Από τους πρώτους σορούς μεταναστών που εντοπίστηκαν  στην παραλία ήταν ενός μωρού λίγων μηνών, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Ο δήμαρχος του Κούτρο, Αντόνιο Τσεράζο, είπε ότι γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι.

Με την φωνή του τρεμάμενη, ο δήμαρχος είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24 ότι αντίκρισε «ένα θέαμα που δεν θα θέλει κανείς να δει ποτέ στη ζωή σου… ένα φρικιαστικό θέαμα … που σου μένει για όλη σου τη ζωή».

Συντρίμμια από το ξύλινο καϊκι ήταν σκορπισμένα σε ένα μεγάλο τμήμα της ακτής.

Ένας επιζών συνελήφθη με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών, δήλωσε η τελωνειακή αστυνομία Guardia di Finanza.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για τους θανάτους και κατηγόρησε τους απάνθρωπους διακινητές ανθρώπων που επωφελούνται δίνοντας σε μετανάστες «την ψευδή προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού».

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποτρέψει τις αναχωρήσεις, και μαζί με τραγωδίες σαν και αυτές, και θα συνεχίσει να το κάνει, πρώτα απ’ όλα καλώντας για μέγιστη συνεργασία από τις χώρες αναχώρησης και προέλευσης», είπε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε την επιτάχυνση της μεταρρύθμισης του δικαιώματος ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση,  σε   tweet.