Ο Ενβέρ Καρακαγιά ακόμη δυσκολεύεται να περιγράψει τη θλίψη του. Η 14χρονη κόρη του Σελίν διανυκτέρευσε τη νύχτα της 5ης προς την 6η Φεβρουαρίου σε ένα ξενοδοχείο στο Αντιγιαμάν της Τουρκίας. «Τρελαθήκαμε όταν είδαμε στο Twitter ότι το ξενοδοχείο είχε καταρρεύσει. Κλείσαμε αεροπορικά εισιτήρια, όμως όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν», λέει στη DW. Η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση οργάνωσε ειδική πτήση για τις οικογένειες και τους διασώστες. «Μόλις το βράδυ φτάσαμε και είδαμε το κτήριο που κατέρρευσε. Αλλά δεν υπήρχαν διασώστες».
Η Σελίν ήταν μέλος μιας παιδικής ομάδας βόλεϊ από την Αμμόχωστο που συμμετείχε σε τουρνουά στην Τουρκία. Η ίδια και όλα τα μέλη της ομάδας της σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε το ξενοδοχείο Isias στο Αντιγιαμάν στις 6 Φεβρουαρίου. Το ξενοδοχείο δημιουργούσε «θετικές εντυπώσεις» στις φωτογραφίες, γι’ αυτό και οι γονείς το είχαν επιλέξει. «Νομίζαμε ότι τα παιδιά μας θα ήταν ασφαλή», αναφέρει ο Καρακαγιά. Στη συνέχεια όμως αποδείχθηκε ότι ένα κτήριο που ήταν στην πραγματικότητα ακατοίκητο είχε ανακαινιστεί κάπως και είχε μετατραπεί σε ξενοδοχείο. «Στείλαμε τα παιδιά μας στον τάφο», λέει ο Καρακαγιά μέσα σε λυγμούς.
Σοκ
Δεν είναι μόνο οι γονείς των σκοτωμένων παιδιών εξοργισμένοι από τα γεγονότα. «Ολόκληρη η Κύπρος είναι σοκαρισμένη, υπάρχει μια ατμόσφαιρα πένθους στην Αμμόχωστο», δήλωσε στη DW ο Χασάν Εσεντάγκλι, πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Δικηγορικού Συλλόγου: «Όλοι είναι συγκλονισμένοι από την είδηση. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στη χώρα που να μην αισθάνεται άμεσα επηρεασμένος από τις απώλειες».
Η τουρκοκυπριακή ψευδοβουλή ασχολείται επίσης με τους θανάτους των παιδιών, συστήνοντας εξεταστική επιτροπή για το σκοπό αυτό. Η βουλευτής Ντόγκους Ντερία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος CTP δήλωσε στην DW ότι το κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσαχθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.
Βότσαλα και άμμος
Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι κατά την κατασκευή του ξενοδοχείου δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Έρευνα του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου στην Αμμόχωστο αναφέρει ότι στο σκυρόδεμα αναμίχθηκαν βότσαλα και άμμος για εξοικονόμηση κόστους. Το κτήριο είχε χτιστεί ως κατοικία πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε εμπορικό κέντρο και με την πάροδο του χρόνου προστέθηκαν δύο νέοι όροφοι. Αυτός ο τύπος επέκτασης ορόφου είναι μια κοινή πρακτική στην τουρκική κατασκευαστική βιομηχανία. «Το κτήριο, του οποίου η βάση και οι κολώνες είχαν σχεδιαστεί για πέντε ορόφους, δεν χτίστηκε με τον σωστό τρόπο. Η επέκταση του δαπέδου ήταν ένα σοβαρό λάθος. Το κτήριο θα είχε καταρρεύσει ακόμη και αν είχε σημειωθεί σεισμός μικρότερου μεγέθους», αναφέρει η έκθεση.
Εν τω μεταξύ γίνονται ανακρίσεις σε βάρος της διεύθυνσης του ξενοδοχείου. Έχουν συλληφθεί τρεις υπεύθυνοι του ξενοδοχείου. Η οικογένεια Μποζκούρτ, στην οποία ανήκουν και οι τρεις συλληφθέντες, είναι γνωστή για τις σχέσεις που διατηρεί με την τουρκική κυβέρνηση. Ένας από τους συλληφθέντες, ο Μεχμέτ Μποζκούρτ, είχε εκλεγεί ως πολιτικός του AKP στο δημοτικό συμβούλιο του Αντιγιαμάν το 2014.
«Χτίζονται κάστρα στην άμμο»
Η Τουρκοκύπρια βουλευτής Ντερία επιρρίπτει την ευθύνη για τον σεισμό στο τουρκικό κράτος, το οποίο δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος. «Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999 στην Τουρκία, ορισμένοι εργολάβοι επιλέχθηκαν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι και καταδικάστηκαν. Δεν αρκεί να προχωρήσουμε ξανά με αυτόν τον τρόπο. Αγωνιζόμαστε κατά της πολιτικής τάξης που επιτρέπει να χτίζονται κτήρια και να καταρρέουν σαν κάστρα στην άμμο», λέει η Ντερία.
Στο ξενοδοχείο σκοτώθηκαν ακόμη 30 ξεναγοί, οι οποίοι βρίσκονταν σε εκπαιδευτικό ταξίδι. Εξαιτίας του θανάτου τους, ο Τουρκικός Οργανισμός Τουρισμού TUREB κατέθεσε επίσης μήνυση κατά του ξενοδοχείου. Ο επικεφαλής του οργανισμού Χακάν Εκινλίογλου δήλωσε στην DW ότι θα εργαστούν για την απόδοση δικαιοσύνης. «Είμαστε σε στενή επαφή με τις οικογένειες, που θέλουν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Οι δικηγόροι μας θα παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.»
Πηγή: Deutsche Welle