Η ιδέα να αναλάβει η Κίνα να διαπραγματευτεί την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι «λογική», έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο απόηχο της δημοσιοποίησης κειμένου θέσεων από την κινεζική διπλωματία για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης.
Με δεδομένο ότι «το επαινεί ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο;» διερωτήθηκε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στο κείμενο στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια.
«Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συνέχισε λέγοντας: «Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία απλά δεν είναι λογική».
Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε χθες από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων καλεί να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, ενώ προειδοποιεί εναντίον της χρήσης πυρηνικών όπλων. Το κείμενο γενικότερα επαναλαμβάνει ήδη διατυπωμένες θέσεις της Κίνας αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε τον πόλεμο, που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Επιφυλάξεις από ΝΑΤΟ – Ε.Ε.
Αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόταση της Κίνας για μία κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγοντας πως το Πεκίνο δεν έχει πολλή αξιοπιστία ως μεσολαβητής. «Η Κίνα δεν έχει πολλή αξιοπιστία επειδή δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ταλίν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο υπέγραψε μια συμφωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικές μόλις ημέρες πριν από την εισβολή.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολίαε από την πλευρά της η Κίνα δεν μίλησε για κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά για μερικές αρχές. «Πρέπει να τους δει κανείς σε ένα συγκεκριμένο φόντο και αυτό είναι πως η Κίνα έχει ήδη επιλέξει πλευρά υπογράφοντας, για παράδειγμα, μια συνθήκη απεριόριστης φιλίας ακριβώς πριν από την εισβολή», επισήμανε.
«Έτσι θα δούμε φυσικά τις αρχές, αλλά θα τις δούμε υπό το πρίσμα ότι η Κίνα έχει επιλέξει πλευρά», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters