Skip to main content

Έφτασαν στο Κίεβο τα πρώτα τέσσερα Leopard 2

twitter.com/Denys_Shmyhal

Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε πως θα προμήθευε με τα Leopard την Ουκρανία και άσκησε τεράστια πίεση στη Γερμανία να πράξει το ίδιο

Tα τέσσερα βαριά άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής που προμήθευσε η Πολωνία στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποδέχθηκε το Κίεβο. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ πόζαρε μπροστά στα Leopard αναρτώντας σειρά φωτογραφιών από την τελετή της παράδοσής τους χθες Παρασκευή, την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εισβολή του ρωσικού στρατού. Έχοντας στο πλευρό του τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι ο Σμίχαλ απαθανατίστηκε σε πολλές από τις φωτογραφίες, που ανέβασε στην πλατφόρμα Telegram.

«Πριν από έναν χρόνο, άρματα μάχης μπήκαν στην Ουκρανία για να στερήσουν από τους Ουκρανούς την ελευθερία τους. Σήμερα, άρματα μάχης μπαίνουν στην Ουκρανία, αλλά αυτή τη φορά για να προστατεύσουν την ελευθερία» ανέφερε. Η Βαρσοβία θα παραδώσει στο Κίεβο 14 άρματα μάχης Leopard 2.

Από την πλευρά του ο Μοραβιέτσκι δήλωσε πως θα παραδοθούν επίσης 60 άρματα μάχης PT-91 Twardy. Πρόκειται για μοντέλο βασισμένο στο σοβιετικού σχεδιασμού T-72, προσαρμοσμένο και εκσυγχρονισμένο βάσει προδιαγραφών των πολωνικών ένοπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, η συνεργασία της Πολωνίας με τη Γερμανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού με Leopard. Οι δύο χώρες θα παραδώσουν αντίστοιχα 14 και 18 τέτοια βαριά άρματα μάχης, για να σχηματιστεί ουκρανικό τάγμα τεθωρακισμένων.

Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε πως θα προμήθευε με τα Leopard την Ουκρανία και άσκησε τεράστια πίεση στη Γερμανία να πράξει το ίδιο. Την αναγγελία έκανε την 11η Ιανουαρίου ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στο Λβιβ και το αίτημα επανεξαγωγής τους υποβλήθηκε πολύ σύντομα από τη Βαρσοβία στο Βερολίνο. Εντέλει, η κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε να στείλει και αυτή άρματα, αφού η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να στείλει —αλλά αργότερα— βαριά άρματα μάχης M1 Abrams.

Ο Μπάιντεν αποκλείει «για την ώρα» την αποστολή F-16 στο Κίεβο

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο μεταξύ την Παρασκευή ότι οι ένοπλες δυνάμεις του ουκρανού ομολόγου του δεν χρειάζονται μαχητικά αεροσκάφη F-16 στον πόλεμο με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας πως αποκλείει την αποστολή στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ουκρανία επί του παρόντος.

«Δεν χρειάζεται F-16 τώρα. Το αποκλείω για την ώρα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa