Μπορεί τα πιο «δημοφιλή» ονόματα του Qatargate να αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις ΜΚΟ, όμως το σκάνδαλο πλήττει και τα συνδικάτα: ένα όνομα είναι γνωστό πως εμπλέκεται, ο Λούκα Βισεντίνι, Ιταλός συνδικαλιστής και γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Ο Λούκα Βισεντίνι που δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για την υπόθεση, ανταλλάσσει τώρα κατηγορίες για ψέματα και εξαπάτηση με την Έστερ Λιντς, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), σύμφωνα με επιστολές που είδε το EU Influence του POLITICO.
Φαίνεται να υπάρχει λοιπόν καπνός σε έναν τομέα που προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τη ρετσινιά του σκανδάλου και δεν ξέρει πώς να προχωρήσει με έναν κορυφαίο (και αμφιλεγόμενο) παράγοντα που συνδέεται με το Qatargate αλλά δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα.
«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για την απόλυτη καλή μου πίστη σε αυτό το θέμα», αναφέρει σε ένα σημείο ο Βισεντίνι.
«Θα ήθελα να σας παροτρύνω να επανεξετάσετε την προσέγγισή σας και να θέσετε το κίνημα σε προτεραιότητα αντί να προσθέσετε περισσότερη πίεση και να δημιουργήσετε ένα κλίμα αστάθειας, σύγχυσης και διαφωνίας», απαντά η Λιντς.
Μία μικρή σύνοψη: Τον Δεκέμβριο, ο Λούκα Βισεντίνι ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που συνελήφθησαν από τις βελγικές αρχές. Είχε εκλεγεί μόλις λίγες εβδομάδες πριν ως ο νέος ηγέτης της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με έδρα τις Βρυξέλλες, αφού είχε διατελέσει επικεφαλής της ETUC για σχεδόν δώδεκα χρόνια.
Ο Βισεντίνι ήταν επίσης ένας από τους πρώτους ανθρώπους που αφέθηκαν ελεύθεροι, υπό όρους. Παραδέχτηκε δημοσίως ότι δέχτηκε περίπου 50.000 ευρώ από τη ΜΚΟ του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Πανετσέρι, Fight Impunity, για την εκστρατεία του στην ηγεσία της ITUC, αλλά αρνήθηκε ότι γνώριζε οποιαδήποτε «παράτυπη» δραστηριότητα.
Qatargate: Η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων συνεδριάζει για την αποπομπή του ΓΓ Λούκα Βισεντίνι
Τον Δεκέμβριο παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως γενικός γραμματέας της ITUC, ενώ η ITUC ολοκλήρωσε τον έλεγχο. Τόσο ο Βισεντίνι όσο και η προκάτοχός του στην ITUC, Σάραν Μπάροου, τράβηξαν την προσοχή για θετικές δηλώσεις σχετικά με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Επιστολές και συναντήσεις
Η ETUC εξέτασε εκ νέου την κατάσταση, με μια επιτροπή ελέγχου και έναν εξωτερικό ερευνητή, την i-Force. Τα εν λόγω πορίσματα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της ETUC στις 24 Ιανουαρίου και προφανώς έφτασαν μέχρι τον Βισεντίνι . Στις 6 Φεβρουαρίου έγραψε στη Λιντς και σε άλλους ζητώντας «διόρθωση αναληθών πληροφοριών»- ένα αίτημα που έστειλε σε μια ευρύτερη ομάδα στις 14 Φεβρουαρίου.
Στην επιστολή του, ο Βισεντίνι κάνει αναφορά σε πληρωμές σε μετρητά που έκανε για την επιστροφή εξόδων για την εκστρατεία του στην ηγεσία της ΕTUC.
– Λέει: «Αυτό που έκανα απολύτως σαφές και στις δύο περιπτώσεις, όταν έδωσα τα ποσά των 10.000 ευρώ και 3.000 ευρώ στο οικονομικό τμήμα της ETUC, είπα ότι τα χρήματα προέρχονταν από “εξωτερικούς δωρητές”», είπε.
Στην απάντησή της, η Λιντς επιμένει στη γραμμή που ήθελε να αντικρούσει ο Βισεντίνι : Ότι είπε σε όλους ότι τα χρήματα θα προέρχονταν από την Ιταλική Εργατική Ένωση (UIL).
«Έχω προσωπικά, κοιτάξει όλους τους φακέλους, τα “ροζ έντυπα” και τις αιτήσεις επιστροφής χρημάτων», γράφει η Λιντς . «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η συντριπτική πλειοψηφία που όσα έχετε εσείς υπογράψει αναφέρει σαφώς και ξεκάθαρα ότι η UIL θα επιστρέψει τα σχετικά έξοδα πτήσης, ξενοδοχείου ή ημερήσιας αποζημίωσης». Σημειώνει ότι μόνο ένας αξιωματούχος θυμάται ότι ο Βισεντίνι είπε ότι “εξωτερικοί δωρητές” θα κάλυπταν τα έξοδα.
Η Λιντς συνεχίζει να λέει ότι οι βελγικές αρχές κατέσχεσαν το κομμάτι των 3.000 ευρώ και οι ελεγκτές λένε ότι η ETUC δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 10.000 ευρώ που αναφέρονται παραπάνω. «Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το ποσό πρέπει να επιστραφεί από εσάς. Είναι αυτονόητο ότι αν στη συνέχεια πάρουμε το πράσινο φως για να χρησιμοποιήσουμε τα 13.000 ευρώ, θα σας τα επιστρέψουμε. Αυτό δεν αποτελεί κατηγορία ενοχής», γράφει.
Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ Ali bin Samikh al-Marri ζήτησε συνάντηση με την ETUC κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις Βρυξέλλες την 1η Δεκεμβρίου 2021. Η συνάντηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η ETUC να επικρίνει το Κατάρ στον Τύπο, σημειώνει ο Βισεντίνι.
Είναι πάντως ασαφές αν η ETUC ενημερώθηκε επαρκώς για κάποιες συναντήσεις στην έδρα της Ένωσης.
Ο Βισεντίνι συναντάται με μεγάλη αντιπροσωπεία του Κατάρ στις 27 Οκτωβρίου 2021. Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Claes-Mikael Stahl συμμετείχε σε αυτήν. Ο Βισεντίνι υποστηρίζει ότι δεν ενημερώθηκε καθόλου γι’ αυτήν.
Η Λιντς υποστηρίζει ότι ο Βισεντίνι ήταν ο αρχικός προσκεκλημένος και συνεπώς ήταν αυτός που ζήτησε από τον Stahl και έναν άλλο αξιωματούχο να παραστούν στη θέση του.
«Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι η συνάντηση που είχατε με τον υπουργό Εργασίας που έλαβε χώρα στο Κατάρ. Δεν είναι ξεκάθαρος ο σκοπός αυτής της συνάντησης, ποιος την πλήρωσε ή γιατί. Ωστόσο, αυτό που είναι σαφές για την ETUC είναι ότι δεν ήσασταν εκεί, σε αυτή τη συνάντηση, εκπροσωπώντας την ETUC», έγραψε η Λιντς.
naftemporiki.gr