Πριν από έναν χρόνο, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, η εικόνα στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική συγκριτικά με τη σημερινή, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου.
Αυτό που αρχικά ήταν μια επιχείρηση σε πολλά μέτωπα και αριθμητική υπεροχή από τη ρωσική πλευρά, που της έδινε το πλεονέκτημα να διεκδικήσει μια γρήγορη νίκη, εξελίχθηκε σε ένα πόλεμο φθοράς με περιορισμένη εμβέλεια, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.
Μπορεί σήμερα η Ρωσία να έχει σταθεροποιήσει τις θέσεις στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας και να έχει σημειώσει μικρά κέρδη πριν από την αναμενόμενη μεγάλη της επίθεση- η οποία για ορισμένους αναλυτές έχει ήδη ξεκινήσει στο Ντονμπάς-, ωστόσο, βρίσκεται μακριά από τον έλεγχο της χώρας στην οποία εισέβαλε και την εκπλήρωση των στόχων των επιχειρήσεών της εκεί.
Το Newsweek συνοψίζει τις πέντε βασικές αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων που διαμόρφωσαν τις εξελίξεις και την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία τους τελευταίους δώδεκα μήνες:
Η αποχώρηση από το Κίεβο
Μετά την εισβολή, τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν γρήγορα προς πολλές κατευθύνσεις ελέγχοντας τη Χερσώνα, στο νότο, και περιοχές στα βορειοανατολικά κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Έφτασαν επίσης γρήγορα μια ανάσα από την ουκρανική πρωτεύουσα, στις πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου. Το γεγονός ότι προσέγγισαν την ουκρανική πρωτεύουσα αύξησε τον κίνδυνο μιας γρήγορης παράδοση της Ουκρανίας σε περίπτωση που αιχμαλωτιστεί ή σκοτωθεί ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι ανησυχίες εκτοξεύθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι ένα τεράστιο ρωσικό κονβόι, μήκους 40 μιλίων, κινείτο προς το Κίεβο. Όμως το κονβόι καθυστέρησε και η ουκρανική πρωτεύουσα δεν «έπεσε» καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάστηκαν καταφέρνοντας να διακόψουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, να εμποδίσουν τα αεροσκάφη που μετέφεραν στρατεύματα να προσγειωθούν και να καταστρέψουν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα.
Η βύθιση του καταδρομικού Moskva
Το αξία της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Moskva» υπολογίζεται σε περίπου 750 εκατ. δολάρια, αλλά η βύθισή του στις 14 Απριλίου προκάλεσε ένα ακόμη πιο σημαντικό πλήγμα στη φήμη της ναυτικής ισχύος της Ρωσίας.
Το ρωσικό καταδρομικό είχε συμμετάσχει στην περιβόητη ρωσική επιχείρηση στο Φιδονήσι, κατά την οποία 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα και τελικά κρατήθηκαν αιχμάλωτοι.
Το ουκρανικό γραμματόσημο για το «Moskva» γίνεται συλλεκτικό
Έξι εβδομάδες αργότερα, το καμάρι του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε. Η Ουκρανία υποστήριξε ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το «Moskva» με πυραύλους Neptune. Η Μόσχα το διέψευσε, λέγοντας ότι τα πυρομαχικά του σκάφους εξερράγησαν προκαλώντας φωτιά, και το πλοίο βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν πίσω στο λιμάνι.
Η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς
Η έκρηξη στη γέφυρα πάνω από το στενό του Κερτς που συμβολίζει τη ρωσική κατοχή της χερσονήσου της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, είχε αναμφισβήτητα συμβολική σημασία.
Ήρθε μετά από μια σειρά επιθέσεων το καλοκαίρι σε ρωσικές τοποθεσίες στην Κριμαία, μεταξύ των οποίων στη στρατιωτική βάση Σάκι στις 9 Αυγούστου.
Στις 8 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά τα 70ά γενέθλια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και λίγες μέρες αφότου είχε διεκδικήσει την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, μέρος της γέφυρας φλεγόταν και τμήματα του δρόμου κατέρρεαν.
Για την επίθεση κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη, με τον Ουκρανό πρόεδρο να δηλώνει ότι το Κίεβο «δεν διέταξε» την έκρηξη. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της FSB της Ρωσίας ανέφεραν ότι οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε Ρώσοι, συνελήφθησαν σε σχέση με την έκρηξη.
Όμως, η επίθεση στη μοναδική γέφυρα που συνδέει την κατεχόμενη χερσόνησο με τη Ρωσία, η οποία παράλληλα συνιστά μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού για τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, είχε κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του, να πλήξει το ηθικό των ρωσικών δυνάμεων. Να τις περιγελάσει.
Όπως και η βύθιση του «Moskva», το χτύπημα στη γέφυρα δεν παρείχε άμεσο στρατηγικό πλεονέκτημα. Θεωρείται όμως πολύ σημαντικό σε συμβολικό επίπεδο, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι Ουκρανοί διαθέτουν τις ικανότητες να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις.
Τα «ιστορικά σύνορα» του Πούτιν και τι μπορεί να σημαίνει η επίκλησή τους
Μεγάλες απώλειες
Οι εκτιμήσεις του Κιέβου για τις ρωσικές απώλειες υποδηλώνουν ότι ο Πούτιν έχει χάσει περισσότερα στρατεύματα αυτόν τον μήνα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της εισβολής του. Ήδη τρεις φορές αυτό το μήνα, το Κίεβο έχει δηλώσει περισσότερους από 1.000 θανάτους Ρώσους σε μια μέρα.
Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται εν μέσω αναφορών και από τις δύο πλευρές για «κρεατομηχανή» στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, ιδιαίτερα γύρω από την πόλη Μπαχμούτ.
Αν και δεν έχει επαληθευθεί, η εκτίμηση της Ουκρανίας κάνει λόγο για 144.440 νεκρούς μέχρι την Τετάρτη. Η εκτίμηση των ΗΠΑ κινείται πιο χαμηλά, υπολογίζοντας ότι ο απολογισμός των νεκρών Ρώσων στρατιωτών ανέρχεται μεταξύ 60.000 και 80.000. Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει ανακοινώσει 5.937 νεκρούς. Η μέση εκτίμηση δείχνει ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερους στρατιώτες στην Ουκρανία από όλους τους πολέμους του Πούτιν μαζί μέχρι τώρα.
Για πολλούς αναλυτές, η μεγαλύτερη αναποδιά για τον Πούτιν είναι οι τεράστιες απώλειες που υφίστανται οι Ρώσοι.
Ο Πούτιν έχει χάσει επίσης πολλούς υψηλόβαθμους διοικητές με τις ιαπωνικές μυστικές υπηρεσίες να υπολογίζουν ότι 20 Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, αριθμός που είναι διπλάσιος από αυτούς που είχαν αναφερθεί προηγουμένως.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος έχει πραγματοποιήσεις αλλαγές στην ηγεσία του πολέμου του τέσσερις φορές μέχρι στιγμής, τον Ιανουάριο διορίζοντας τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ για να αντικαταστήσει τον Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος διοικούσε μόλις από τον Οκτώβριο.
Η υποχώρηση από την Χερσώνα
Ίσως η τελευταία σημαντική εξέλιξη που είδαμε στο πεδίο ήταν όταν το φθινόπωρο οι δυνάμεις του Πούτιν αποσύρθηκαν από τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχαν καταλάβει από την έναρξη της εισβολής. Ο λόγος για την Χερσώνα που δέχθηκε την πίεση της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ο τότε διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να συνεχιστεί ο εφοδιασμός της πόλης και η υποχώρηση σήμαινε ότι τα στρατεύματά του αποσύρθηκαν από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Η εξέλιξη υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι ρωσικές δυνάμεις για να διατηρήσουν το έδαφος που είχαν κερδίσει πολύ νωρίς στον πόλεμο.
naftemporiki.gr