Skip to main content

«Μεγάλο λάθος»: Ο Μπάιντεν καταδικάζει την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New START

EPA/Al Drago / POOL

«Αλλά δεν το εκλαμβάνω ως ένδειξη ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε το βράδυ της Τετάρτης ως «μεγάλο λάθος» την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας του στην τελευταία εναπομένουσα συνθήκη ΗΠΑ-Ρωσίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Το σχόλιο έγινε κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στοχεύοντας στη σύσφιξη των συνεργασιών με συμμάχους στην επικίνδυνη ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα ο Πούτιν πλησιάζει πιο κοντά στην Κίνα για ενίσχυση καθώς η εισβολή του στην Ουκρανία συμπληρώνει τον ένα χρόνο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν εκλαμβάνει την απόφαση του Πούτιν να αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New START ως ένδειξη ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, αν και τη χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».

«Είναι μεγάλο λάθος να το κάνεις αυτό. Όχι πολύ υπεύθυνο. Αλλά δεν το εκλαμβάνω ως ένδειξη ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Μιούιρ. Ο Μπάιντεν είπε ότι «δεν είναι σίγουρος τι άλλο μπορούσε να πει [ο Πούτιν] στην ομιλία του αυτή τη στιγμή, αλλά νομίζω ότι είναι λάθος και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το λύσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την Τρίτη την αναστολή της συμμετοχής της χώρας του στη συνθήκη New START με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Η συνθήκη προβλέπει ανώτατο όριο στον αριθμό των πυρηνικών όπλων που αναπτύσσει κάθε χώρα, καθώς και επιθεωρήσεις πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό (σ.σ. «μεγάλο λάθος») χρησιμοποίησε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των «Εννέα του Βουκουρεστίου» (εννέα ανατολικοευρωπαϊκών χωρών μελών του ΝΑΤΟ) στη Βαρσοβία. Επανέλαβε ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ», επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου μετά την εξέλιξη αυτή.

Διαβάστε ακόμα:

Τι είπε ο Πούτιν με όσα δεν είπε στο διάγγελμά του