Η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, πέτυχε έναν απίστευτο άθλο. Να ζήσει μέχρι την ηλικία των 122 ετών (και 164 ημερών), κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.
Αλλά πριν πεθάνει, το 1997 η Καλμάν, συναντήθηκε και συζήτησε για τη ζωή της με τον γεροντολόγο Ζαν-Μαρί Ρομπίν.
Σύμφωνα με τον Ρομπίν, «πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ένα μεγάλο μέρος της μακροζωίας της Καλμάν οφείλεται στην εξαιρετική της τύχη ».
Ωστόσο, «υπάρχουν ορισμένες πτυχές της ζωής της που πιθανότατα συνέβαλαν στην ικανότητά της να ζήσει τόσο πολύ», λέει.
Οι 3 πιθανοί λόγοι είναι οι εξής
1. Ήταν πλούσια
Η Καλμάν που γεννήθηκε το 1875, έζησε μία τρυφηλή ζωή. Μεγάλωσε σε μια αστική οικογένεια στη νότια Γαλλία, σε μια ωραία γειτονιά
Πήγαινε στο σχολείο μέχρι την ηλικία των 16 ετών, κάτι που δεν ήταν πολύ συνηθισμένο για τις γυναίκες εκείνη τη χρονική περίοδο. Συνέχισε επίσης με ιδιαίτερα μαθήματα κουζίνας, τέχνης και χορού μέχρι που παντρεύτηκε στα 20 της χρόνια.
«Αλλά δεν δούλεψε ποτέ», τονίζει με νόημα ο Ρομπίν
2.Κάπνισε για πρώτη φορά στα 112 χρόνια της
Μέχρι τον γάμο της, στην Καλμάν δεν επιτρεπόταν να καπνίζει. Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα σε μια μικρή πόλη στη Νότια Γαλλία, ήταν απολύτως απαγορευμένο και αδύνατο για ένα κορίτσι, κα μάλιστα από μια αστική οικογένεια, να το κάνει αυτό.
Ωστόσο, μόλις παντρεύτηκε, ο σύζυγός της, της πρόσφερε τσιγάρο. Και παρόλο που ήταν εξαιρετικά χαρούμενη που έκανε κάτι που δεν της επέτρεπαν πριν, «δεν της φάνηκε ωραίο και έκοψε το κάπνισμα».
Πάντως είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι απέκτησε τη συνήθεια του καπνίσματος σε ηλικία περίπου 112 ετών ενώ ζούσε σε οίκο ευγηρίας.
3. Είχε μεγάλη κοινωνική ζωή
Με τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο, η Καλμάν δεν είχε «απολύτως τίποτα να κάνει εκτός από το να φροντίζει τον εαυτό της, να τριγυρίζει στην Γαλλία και να έχει κοινωνικές δραστηριότητες.
Με τον σύζυγό της, πήγαινε σε χορούς, μπορούσε επίσης να ταξιδεύει συχνά στο Παρίσι. Είδε τον Πύργο του Άιφελ, να κατασκευάζεται. Ανακάλυψε όλα τα συναρπαστικά πράγματα που ξεκίνησαν να γεννιούνται τον εικοστό αιώνα.
«Ακόμα κι αν πέθαινε σε ηλικία 119 ετών, θα ήταν εξαιρετικό, σχεδόν σαν να πέθαινε στα 120», λέει ο Ρομπίν. Τελικά έζησε μέχρι τα 122. Και μερικές μέρες ακόμα…
naftemporiki.gr