Skip to main content

Brexit: Το μεγάλο στοίχημα του Ρίσι Σούνακ, με το βλέμμα στους «αντάρτες» Συντηρητικούς

REUTERS/Toby Melville

«Έχει γίνει τεράστια πρόοδος»

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση τηςμακροχρόνιας αντιπαράθεσης σχετικά με το εμπόριο μετά το Brexit, καθώς ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προσπαθεί να συγκρατήσει τους επαναστάτες Συντηρητικούς και να κερδίσει τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας σε μια νέα συμφωνία.

Ο Σουνάκ προσπαθεί να εξασφαλίσει αυτό που θα ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της πρωθυπουργίας του μέχρι στιγμής, βάζοντας ένα τέλος στη διαμάχη με την ΕΕ που δηλητηρίασε τις σχέσεις από τότε που η Βρετανία έφυγε από το μπλοκ πριν από τρία χρόνια.

Αντίστοιχα και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στις συνομιλίες για τις μετά το Brexit εμπορικές ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος και χώρος στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να οριστικοποιήσει μια συμφωνία.

«Δεν μπορώ να πω εάν θα έχουμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα ή όχι. Γνωρίζω ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος σε ό,τι αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πρωτόκολλο», δήλωσε ο Λίο Βαράντκαρ σε συνέντευξη Τύπου.

«Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός Σούνακ θέλει να διαβουλευθεί με το κόμμα του, θέλει να διαβουλευθεί με τα κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία και νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να δώσουμε λίγο χρόνο και χώρο για να συμβεί αυτό και να αποφύγουμε κάθε σχόλιο που μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη συμφωνίας».

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο Σούνακ «επιδιώκει να ασχοληθεί με τρία βασικά ζητήματα: την προστασία της θέσης της Βόρειας Ιρλανδίας εντός της ένωσης, την προστασία της συμφωνίας του Μπέλφαστ σε όλες τις διαστάσεις της και τη διασφάλιση της ελεύθερης ροής εμπορίου εντός της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πηγές: Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ