Διαψεύδει δημοσιεύματα το Ιράν, τα οποία αναφέρουν ότι έχει εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 84%, ενώ, παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- IAEA), ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για το θέμα με την Τεχεράνη.
Σημειώνεται ότι η Ισλαμική Δημοκρατία εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60% από τον Απρίλιο του 2021. Πριν τρεις μήνες ξεκίνησε να εμπλουτίζει ουράνιο σε αυτό το ποσοστό και σε δεύτερο εργοστάσιό της στο Φορντό.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει καμία προσπάθεια να εμπλουτίσουμε (ουράνιο) σε ποσοστό πάνω από 60%. Η παρουσία μορίων με ποσοστό εμπλουτισμού άνω του 60% δεν σημαίνει παραγωγή σε ποσοστό άνω του 60%», δήλωσε σήμερα ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Χθες, Κυριακή, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε, επικαλούμενο δύο διπλωματικές πηγές, ότι επιθεωρητές του ΙΑΕΑ εντόπισαν την προηγούμενη εβδομάδα ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 84%, λίγο κάτω από το 90% που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ατομικής βόμβας.
Ο Καμαλβαντί χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές «συκοφαντικές» και κατήγγειλε διαστρέβλωση των γεγονότων.
Στο μεταξύ ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι «συζητά με το Ιράν για το θέμα», ανακοίνωσε χθες μέσω του Twitter η υπηρεσία του ΟΗΕ. «Θα ενημερώσει το Συμβούλιο των Κυβερνητών εν ευθέτω χρόνω», πρόσθετε η ανακοίνωση.
«Οι επιθεωρητές πρέπει να εκτιμήσουν αν το Ιράν παρήγαγε αυτό το υλικό σκοπίμως ή αν η συγκέντρωση (ουρανίου σε υψηλό ποσοστό) οφείλεται σε ακούσια συσσώρευση» λόγω τεχνικών προβλημάτων στις μηχανές φυγοκέντρησης, ανέφερε το Bloomberg.
Τον Ιανουάριο ο Γκρόσι εξέφρασε την ανησυχία του για «την πορεία» που έχει λάβει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Έχουν συγκεντρώσει αρκετό πυρηνικό υλικό για να κατασκευάσουν πολλές ατομικές βόμβες», αν και υπάρχουν και άλλα στάδια από τα οποία πρέπει να περάσουν για να το πετύχουν αυτό, είχε προειδοποιήσει.
Οι πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκονται σε τέλμα. Οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2021 στη Βιέννη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, όμως περιήλθαν σε αδιέξοδο τον Αύγουστο του 2022, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων.
Μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, το 2018, το Ιράν έχει αρχίσει να υπαναχωρεί από κάποιες από τις δεσμεύσεις του. Πλέον εμπλουτίζει επισήμως ουράνιο σε ποσοστό 60%, πολύ πάνω από το όριο του 3,67% που οριζόταν από τη συμφωνία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters